hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Index: tilos a gumikesztyű a bőrklinikán (Bővítve: az egyetem cáfol)

Az egyetemi kórház leginkább fertőzésveszélynek kitett intézetében két hete csak nejlonkesztyűt használhatnak a dolgozók, holott éppen azt tanítja az egyetem a saját munkavédelmi oktatásán, hogy a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától, közli az Index. A Semmelweis Egyetem cáfol.

Meglepő bejelentést kaptak március végén egy reggeli értekezleten a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézet munkatársai. Az Index információi szerint az akut pénzhiányra hivatkozva „gyakorlatilag megtiltották″ az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a gumikesztyű használatát. Az intézet különböző szintjein dolgozó forrásaink szerint Kárpáti Sarolta igazgató azzal indokolta a döntést, hogy előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani.

A március végén életbe lépő új szabály nem vonatkozik a műtő és a fekély ambulancia munkatársaira, viszont az ápolónők két hete megfelelő védelem nélkül cserélik a betegek ágyneműit, és az orvosok is kölcsönös fertőzésveszélynek kitéve vizsgálják a pácienseket. A vécépapír és a kéztörlő után két hete a gumikesztyűt is maguknak veszik a dolgozók, ami egyértelműen jelzi, hogy nem biztonságos a nejlonkesztyű.

Kérdéseikre az egyetem sajtóosztálya azt írta, hogy: "Nincs korlátozás a védőeszközök használatában a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani-, és Bőronkológiai Klinikáján, ahogy az egyetem többi klinikáján sincs; a védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik", írja a lap.

*

Az egyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye leszögezi: nem tiltották meg a gumikesztyű használatát az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján. Nincs korlátozás a védőeszközök használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem (védőeszköz a gumikesztyű is).

"A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is.
 
A klinikára vonatkozó egyéni védőeszköz juttatási rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Április 4-én a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat; az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot.
 
Határozottan cáfoljuk az Index.hu azon állítását is, hogy az egyetemen a gumikesztyű hiányában műtétek maradtak el."
hirdetés

Könyveink