hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Idén 60 milliárd forintnál is több lehet a kórházak adóssága

Az emelkedő energiaárak miatt a tavalyinál sokkal nehezebb helyzetbe kerülhetnek az intézmények 2023-ban, írja a Napi.hu.

Jól indul a 2023-as év a kórházi beszállítóknak, de nehezebb évre számítanak idén, mint amilyen a tavalyi volt, ha nem nyúlnak hozzá a költségvetésben a kórházak finanszírozásához – mondta a Napi.hu-nak Rásky László, aki a kórházi beszállítók érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Tavaly év végére a kórházak adóssága elérhette a 60 milliárd forintot és úgy tűnik, hogy ebből 55 milliárd forintot rendezett is a kormány – mondta a szakember.

A Magyar Államkincstár (MÁK) legutóbbi november végi adatközlése szerint a tartozásállománnyal rendelkező egészségügyi intézmények 47,8 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak, ebben a listában nem szerepelnek az egyetemi klinikák, mert a felsőoktatási modellváltás miatt nem kell az MÁK felé jelenteniük. Az államkincstár közlése szerint novemberben az egészségügyi intézmények negyedének nem volt adóssága.

Rásky László elmondta, hogy december közepén egy kicsit megijedtek, mert akkor egy 30 milliárd forintos adósságrendezésről szóló rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, de egy december 23-án megjelent kormányhatározatban további 25 milliárd forint adósságrendezést „rejtettek el” – tette hozzá a főtitkár. Így elmondható, hogy az október végéig felhalmozódott adósságot rendezte a kormány.

Példaként említette, hogy több centrumkórháznak és például olyan háttérintézménynek, mint az Országos Mentőszolgálat is csökkent az adóssága, ezért úgy tűnik, hogy már novemberben is volt némi adósságrendezés.

Míg októberben az egyetemi klinikák nélkül 8 milliárddal nőtt az egészségügyi intézmények adóssága, novemberben „csak” egy milliárd forinttal ugrott meg – mondta a főtitkár.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink