hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Idehaza nem kell tartani attól, hogy a madárinfluenza embereket is megfertőz

Senkinek nem kell attól félni, hogy a madárinfluenza fenyegetné az egészségét, vagy az életét, nem kell veszélytől tartani – mondta a Hírklikknek Pusztai Erzsébet infektológus.

Elsőként kedden este a Világgazdaság számolt be idehaza – a The Washinton Post cikke alapján – arról, hogy egy texasi embert madárinfluenzával kezelnek. Az ő esete a második, amit egy rendkívül virulens vírus okoz, amely az elmúlt hetekben öt amerikai államban terjedt el tejelő tehenek között. A szemgyulladásos tünetet produkáló személy közvetlenül érintkezett olyan tejelő szarvasmarhákkal, amelyek feltehetően madárinfluenzával fertőződtek meg korábban – közölték helyi illetékesek. A szövetségi tisztviselők azt mondták, hogy a fertőzés nem változtat a madárinfluenza humánegészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakosságára nézve, amelyet alacsonynak tartanak.

A részletek ismerete nélkül nemigen lehet különösebben megállapítani és mondani bármit is – kezdte fejtegetését Pusztai Erzsébet, korábbi egészségügyi államtitkár, infektológus, megjegyezve, hogy egyedi esetek időnként előfordulnak. Az pedig, hogy most egy ember megkapta egy tehéntől, még nem jelenti azt, hogy ilyen módon terjedni fog a vírus. Egyedi esetekből nem lehet következtetéseket levonni – szögezte le. De még ha más országokban előfordul, akkor is számos kérdés merül fel, amikre tudni kellene a választ ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le. Példaként említette, hogy nem ismerjük a körülményeket, beleértve az életkörülményeket, nem tudjuk, a megbetegedettnek milyen egyéb betegségei voltak. 

De ezzel együtt is meggyőződése, hogy mindennek nincs jelentősége, senkinek nem kell attól félni, hogy a vírus fenyegetné az egészségét vagy az életét. Felvetésünkre arra is kitért, hogy időről-időre sajnos nálunk is előfordul a madárinfluenza. A költözőmadarak ugyanis akár a zárt tenyésztelepekre is behordják a vírust. Ez ugyan súlyos anyagi problémát okoz a gazdáknak, de nem jelenti azt, hogy veszélyes lenne a lakosságra nézve – szögezte le a szakember a Hírklikknek.

(forrás: HírKlikk)
hirdetés

Könyveink