hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Észreveszik-e, ha romlik a sclerosis multiplexes beteg állapota?

Az agyat és az idegrendszert károsító gyógyíthatatlan sclerosis multiplex akkor is rosszabbodhat, amikor egy betegnek nincsenek új panaszai. A rendszeres és alapos kontrollvizsgálat, a betegek részletes beszámolói segíthetnek a csendes progressziónak nevezett folyamat felismerésében – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

Mintegy 10 ezer ember él sclerosis multiplex betegséggel idehaza: a saját immunrendszer károsítja a központi idegrendszert, ezzel okoz szerteágazó panaszokat, akár végleges mozgáskorlátozottságot is. A leggyakrabban a húszas-harmincas életévekben felfedezett betegség a betegek többségénél kezdetben jellemzően hullámzóan jelentkezik: relapszusnak hívott gyulladásos fellángolások és nyugalmi időszakok váltják egymást, közben egyre több maradványtünet is fennmaradhat. A kezelésekkel ezeket a relapszusokat ritkábbá, enyhébb lefolyásúvá tudják tenni. Felfedezték ugyanakkor, hogy a betegek állapota nemcsak a gyulladásos fellángolások idején romolhat, hanem a háttérben folyamatosan.

Amint a Multiplex Magazin emlékeztet, egy 2023-as felmérés tanulsága szerint a kisebb tüneteknek olykor sem a betegek, sem a családtagok nem tulajdonítanak jelentőséget, azokról nem is mindig számolnak be az orvosnak. Pedig például a memória romlása, a gondolkodás lassulása, a kezek ügyetlenebbé válása, vizelettartási problémák megjelenése is jelezheti, hogy károsodás zajlik az idegrendszerben, esetleg indokolt lehet terápiát is váltani. A lap ír olyan laboratóriumi vizsgálatokról, amelyekkel már előre lehet jelezni az állapotrosszabbodást, ám ezek a vizsgálatok ma még nem részei a rutinszerű gondozásnak. Ezért is fontos, hogy a betegek a kontrollvizsgálatok során minden apró új tünetről beszámoljanak akkor is, ha megítélésük szerint azoknak nincs jelentősége vagy nincs köze a sclerosis multiplexhez. Mivel az SM a központi idegrendszert érinti, minden mindennel összefügghet.

Hogyan lehet ép lélekkel együtt élni egy romló betegséggel a betegnek és a családtagoknak? – teszi fel egy másik összeállításban a kérdést a magazin, amely részletesen foglalkozik a családi viszonyok betegség miatti megváltozásával és a segítségkérés lehetőségeivel is. Az újság beszámol arról is, hogy 10 éve működik az ország első SM Adományboltja Gyulán. Több riportban mutat be a lap példaadó sclerosis multiplexes betegeket, akiknek vissza-visszatérő fenyegetettségük vagy fokozatosan romló állapotuk ellenére is sikerült utat találniuk a betegség árnyékában.

(forrás: Multiplex Magazin)
hirdetés

Könyveink