hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Bódis József a Baranya megyei kórházintegrációról

Július elsejével három kisebb városi kórház integrálódik a PTE Klinikai Központhoz, erről kérdezték a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) elnökét, Bódis Józsefet.

Mely kórházak érintettek a PTE Klinikai Központhoz való integrációban?

A szigetvári, a komlói, a mohácsi városi kórházak. Ugyanakkor tudjuk, hogy a közeljövőben várhatóan a siklósi is hozzánk kerül. Az UQA ebbe a körbe tervezi integrálni a Harkányi Kórházat is, mely az alapítványhoz került annak megalapításakor. Célszerűnek tartanánk ugyanis azt, hogy az összes hozzánk tartozó egészségügyi intézményt egy rendszerben menedzseljük.

Azt kell elérnünk, hogy a lakosság azt érezze ennek a megyének a legtávolabbi zugában is, hogy amikor szüksége van rá, korrekt és minőségi orvosi ellátást kap, és ott, ahol ez rendelkezésre áll, rendszerszinten menedzselve. Azt nem ígérhetjük, hogy az átmenet teljesen zökkenőmentes lesz, de – természetesen az oroszlánrészt vállaló Klinikai Központtal együtt –ezen vagyunk. Egyfajta modellváltásban kell itt is gondolkodni, mely meg kell, hogy haladja az eddigi kórházi struktúrát.

Milyen állapotban vannak az integrálódó kórházak? Az integráció hozadékaként változik-e a profiljuk?

Azt tudni kell, hogy mindegyik kórház nagyon komoly humánerőforrás-problémákkal küzd: osztályokat zártak be vagy készültek bezárni. Nyilván ez nem orvosolható egyik pillanatról a másikra – az integráció rendszere kell, hogy biztosítsa a korrekt és korszerű betegellátást, annak különböző szintjeit, és az ahhoz szükséges humánerőforrást.

Két nagy hibát tudnék elképzelni: az egyik, hogy minden úgy megy tovább, ahogyan eddig volt; a másik, ha bezárnánk ezeket a kórházakat.

Nyilván lesznek olyan ellátások, melyek nem helyben, hanem a pécsi központban valósulnának meg. Viszont a rövid idejű, kisebb beavatkozásokhoz nem szükséges például a Klinikai Központ robotműtője, hiszen azokat helyben is el lehet végezni - ráadásul a legtöbb hozzánk csatlakozó kórháznak meg is van ehhez a megfelelő infrastruktúrája és műszerezettsége. A kórházak felmérése elkezdődött, profi csapat tekinti át a jelenlegi helyzetet és profilokat, ezután tudjuk meghozni a végső, mindenki szempontjából legoptimálisabb döntéseket. Az a fontos, hogy a lakosság érdekeit végig szem előtt tartsuk!

Ami már most biztos: mindegyik integrálódó kórházban szükség van egy Sürgősségi Osztályra, és az ennek hátterében álló belgyógyászatra és sebészetre, nőgyógyászatra mely az akut ellátást igénylő betegeket ellátja és/vagy menedzseli. Ha egy beavatkozás komoly műszerezettséget, diagnosztikai hátteret és szakértelmet igényel, annak a Klinikai Központ különböző klinikáin kell történnie. Ugyanazon protokollrendszer szerint fogunk dolgozni minden kórházban és klinikán, így lehetséges lesz, hogy egy beteget helyben - mondjuk Siklóson vagy Mohácson - készítenek elő, majd a pécsi klinikán elvégzik az igényelt specifikus beavatkozást, és mihelyt a beteg állapota megengedi, visszatérhet szűkebb pátriájába, hogy saját környezetében történjék az utókezelés és a rehabilitáció.

 A KK-nak óriási munkája és felelőssége lesz abban, hogy a komoly ügyeket centralizálják, de részben a klinikák túlterhelésének elkerülése érdekében megszabják, milyen műtéti szintig maradjon helyben az ellátás, mely esetekhez szükséges a központból odautazó teamet biztosítani, illetve melyeket vállal át az adott klinika. Hangsúlyozom: mindehhez komoly menedzsmentre lesz szükség.

A teljes interjút a Pécsi Tudományegyetem portálja közli.

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink