hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Mégis felülvizsgálják a patikán kívüli gyógyszerárusítást?

Az MSZP támogatja a Székely-csomagot (frissítve)

Felülvizsgálná a patikán kívüli gyógyszerárusítást Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője. Bár korábban úgy vélte, válság idején az a legfontosabb, hogy az ágazatra szánt költségvetési források ne csökkenjenek, szerdai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy "az MSZP tudja támogatni" a Székely-csomagot.

Korábban a Gazdasági Versenyhivatal a patikaliberalizáció fontossága mellett érvelt. A politikus most felülvizsgálná a patikán kívüli gyógyszerárusítást, a meglévő szabályok ugyanis meglehetősen szigorúak és a statisztikák szerint a vény nélküli patikaszerek egy százalékát sem érte el a gyógyszertáron kívüli forgalom. Növelni szükséges az asszisztensképzés keretét és javítani az oktatás minőségét. Megfontolandó az is, hogy a kistelepüléseken ne nyíljon egynél több patika, hiszen egy 4-5 ezres lélekszámú településen nem tud kialakulni a patikai verseny - közölte a politikus, aki szerint ehhez törvénymódosításra van szükség.
Nem sokkal korábban Kökény Mihály még nem látta szükségesnek a jelenlegi szabályozás megváltoztatását, ám mint azt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt közölte: felhívja a tárca figyelmét arra, hogy gyógyszerpiacon az utóbbi időszakban tapasztalható anomáliák miatt rendszeres ellenőrzésekre van szükség. ( Ezzel kapcsolatos korábbi cikkünket lásd itt.)

A gyógyszertámogatási rendszerről szólva Kökény Mihály elmondta, a Székely Tamás által bejelentett átrendezés miatt nőnek a lakossági terhek, de az infláció mértéke alatt maradnak. A javaslatokat az MSZP-frakció támogatni tudja - hangsúlyozta Kökény Mihály, aki szerint ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy a mentésre, a háziorvosi ellátásra, a szűrővizsgálatokra és az európai uniós fejlesztésekre szánt pénzekből nem lehet elvonni. Portálunknak adott egyik korábbi nyilatkozatában a szocialista politikus a többi közt azt mondta: az egészségügy nem tudja elviselni az ellátásra fordított költségek csökkentését, de ilyen szándék nincs is. (Pénz juthat vissza az egészségügybe című cikkünket lásd itt.) Szerinte válság idején is fenntartható az egészségügyi rendszer, ehhez azonban belső átcsoportosításokra lesz szükség. A jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy az ágazatra szánt költségvetési források ne csökkenjenek, ezért, ha csökken a járulék, akkor az Egészségbiztosítási Alap bevételi oldalán több adóbevételre van szükség. A Medical Online részletekre vonatkozó kérdésére a bizottsági elnök közölte, nem feltétlenül pótköltségvetéssel, de valamilyen technikával vagy növelni szükséges az Egészségbiztosítási Alapnak az államtól a nyugdíjasok, a gyesen lévők és más, önhibájukon kívül járulékot nem fizetők után juttatott hozzájárulását, vagy pedig a megemelt áfából, jövedéki adóból kellene egy részt visszaforgatni az alapba.  

Kökény Mihály most kiemelte: az átalakításokra a gazdasági helyzet miatt van szükség, hiszen a tervezett járulékcsökkentéssel kevesebb lesz az Egészségbiztosítási Alap bevétele. A teljesítményvolumen-korlát (tvk) eltörléséről szólva úgy vélekedett: nem azért kívánja az egészségügyi kormányzat megszüntetni, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tervek szerint ezzel a lépéssel csökkennek a várólisták, és csak azok a betegek kerülnek kórházba, akiket már a járóbeteg-ellátásban nem tudnak gyógyítani. Kökény szerint a legtöbb kórháznak jó, ha eltörlik a tvk-t. Székely Tamás csomagjának bejelentését követően a Fidesz közleményben reagált. Eszerint az egészségügyi miniszter beismerte, hogy a kormány károkat okozott a betegeknek a teljesítményvolumen-korlát alkalmazásával. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője úgy fogalmazott: Székely Tamás azt is bejelentette, hogy a jövőben is a betegeket büntetik és tovább növelik az emberek terheit. Mikola István (Fidesz) sajtótájékoztatóján pedig azt közölte: "átverés, hogy eltörlik a kórházakat gúzsba kötő teljesítményvolumen-korlátot (tvk), az ugyanis nem szűnik meg."
A HealthCapital tanácsadó cég szerint szerint nem fogadható el, hogy a költségvetési hiánycsökkentést "újra és újra az egészségügy fedezze" úgy, hogy a többi nagy elosztó rendszerben nem történt változás. A tanácsadó cég felhívja a figyelmet, hogy a most bejelentett csomag szerint az összevont szakellátási előirányzat 524 milliárd forintjából 15 milliárdot veszítenek el a kórházak és a járóbeteg-szakrendelők, azaz a tavalyi évben ténylegesen kifizetetthez képest 18 milliárddal kevesebb jut erre a területre.

- köblia -

 

cimkék

hirdetés

Könyveink