hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Eltörlik a tvk-t, csökken a gyógyszerek normatív támogatása

Székely Tamás csomagja

A korábbi hírekkel összhangban 30 milliárd forinttal kevesebb jut idén gyógyításra. A gazdasági válság hatására maga az egészségügyi miniszter készített egy a gyógyszer- és a gyógyító-megelőző ellátások kasszájának szűkítését jelentő javaslatcsomagot, amelyet beterjeszt a kormány elé.

A gazdasági válság hatásai az egészségügyet is érintik, ez a terület sem lehet kivétel. Az Egészségbiztosítási Alap bevételei csökkentek, s mivel a Magyar Köztársaság gazdasági egyensúlyát fenn kell tartani, Székely Tamás olyan javaslatcsomagot terjeszt a kormány elé, amely a természetbeni ellátások finanszírozását érinti – jelentette be a miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A tervek szerint fele-fele arányban, összességében mintegy 30 milliárd forinttal csökkentik a gyógyszerekre és a gyógyító-megelőző ellátásokra jutó keretet. A kiadáscsökkentés a szaktárca saját kiadásait a korábbi mintegy 1,1 milliárdos elvonás mellett további kétmilliárddal érinti.
Mint a miniszter fogalmazott, egyrészt egyes ellátások indokolatlan igénybevételét igyekeznek csökkenteni, másrészt strukturális változásokat is bevezetnek. Ennek megfelelően részben átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik az egészségügyi intézmények által sokat bírált, a várólistákat eredményező teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét.
A kalkulációk szerint a lakosság terhei mintegy 2-2,5 százalékkal emelkednek, ez azonban az inflációnál alacsonyabb mértéket jelent – mondta a miniszter. Közlése szerint a gyógyszerellátás átalakítása során folytatják az úgynevezett generikus programot, amely az új, innovatív készítmények helyett azok olcsóbb „másolatának” felírását részesíti előnyben. Egyes szereknél csökkentik a normatív támogatás mértékét, s a tervek szerint elsősorban olyan új, bioszimilernek nevezett gyógyszereket fogadnak majd be, amelyeknek az átlagos árszintje jelenleg mintegy 30 százalékkal olcsóbb, a jelenleg forgalomban lévő gyógyszereknél. Azokban az esetekben, amikor egy betegségcsoportra kiemelt és normatív támogatással is rendelhető készítmény, ott csökkentik a normatív támogatás mértékét, illetve egységesítik a támogatási kulcsokat. Székely Tamás szerint viszont növelni tervezik azon szerek támogatását, amelyek bizonyítottan hatásosak egyes betegségek (mint például a stroke, avagy az agyi érkatasztrófa) megelőzésében.
Várhatóan csökken a felesleges orvos-beteg találkozások száma attól az intézkedéstől, amelynek értelmében a továbbiakban megnövelik a kiemelt támogatású gyógyszerek rendelhetőségi idejét, azaz például az eddig negyedéves szakorvosi kontrollt igénylő szerek esetében fél évre, a félévesek esetében pedig egy évre emelik annak felírhatóságát. Mint a miniszter emlékeztetett, ezzel a háziorvosok adminisztratív terhei is csökkennek.
Székely Tamás azt is elmondta, hogy az év második felében extra vonalkódot vezetnek be a vényeken, amelynek segítségével azonnal kiderül, hogy a felírt szert valóban arra az indikációra írták-e fel, illetve hogy az adott orvos valóban rendelhet-e ilyen készítményt.
A szakellátások esetében megszűnik a korlátlan betegellátásnak gátat szabó teljesítményvolumen-korlát, amely eddig meghatározta, hogy az intézmények egy adott időben mennyi beteget láthatnak el. Az e felett kezeltekért a kórházak nem kaptak pénzt az egészségbiztosítótól. A tvk utáni időszakban a finanszírozás a 2008. évi teljesítményeket veszi majd figyelembe; a kórházak számára a teljesítések kétharmadánál az ellátások után járó alapdíjat megemelik, a fennmaradó egyharmadra jutó díjazást pedig lebegő pontérték rendszerben fizetik majd ki.
Mint a kormányszóvivői tájékoztatón kiderült, Székely Tamás csütörtökön egyeztet Kásler Miklós professzorral, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójával abban a Magyar Rádióban közölt információval kapcsolatban, mely szerint az egészségbiztosító mintegy félmilliárd forinttal tartozik a rákcentrumnak, amely esetenként elküldeni kényszerül a területén kívülről érkező betegeket. A miniszter közölte: az intézmény 661 millió forint értékben látott el betegeket a volumenkorlát felett. Az év végén azonban az intézményeknek szétosztott pluszjuttatásból 731 millió forintot kapott, 70 millióval többet, mint az ellátott betegek után számára járó finanszírozás; beteget elküldeni pedig nem lehet.


Köbli Anikó

cimkék

Könyveink