hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Nagyon kevés magyar nő jár mammográfiás vizsgálatra

Tíz év alatt tíz százalékkal csökkent Magyarországon a mellrákszűrésen résztvevő nők aránya, derül ki a Napi.hu összeállításából.

Az Eurostat adatai szerint 2019-ben az emlőrák legmagasabb standardizált halálozási arányát a nők körében Magyarországon volt, ahol 37,7 halálozás jutott 100 ezer lakosra. Szlovákiában 37,2 halálesetet regisztráltak 100 ezer lakosnál, Németországban pedig 35-öt.

Hat európai uniós tagállamban a nők esetében az emlőrák standardizált halálozási aránya 100 ezer lakosra vetítve 30 alatt volt: Csehországban, Észtországban, Portugáliában, Finnországban, Svédországban és Spanyolországban; a legalacsonyabb arány Spanyolországban volt: 22,4 halálozás 100 ezer lakosra vetítve - derül ki az Eurostat adataiból. Magyarországon százezer lakosra 1,5 emlőszűrés jut, míg Görögországban majdnem 7, Csehországban 3, Cipruson 5,8, Ausztriában pedig 2,2.

A rosszindulatú emlődaganatok gyógyításánál alapvető, hogy minél korábban fedezzék fel a betegséget. Magyarországon a 45-65 év közötti nők 35 százaléka vett részt mammográfiai szűrésen 2020-ban, ami 10 százalékkal alacsonyabb részvételi arány, mint tíz évvel korábban.

A szakember szerint minden 35 év feletti hölgynek évente ajánlott a mammográfiai szűrésen részt venni. A szűrés azért is fontos, mert minél korábban, minél kisebb méretben fedezik fel az elváltozást, annál nagyobb az esély a gyógyulásra – mondta a Napi.hu-nak Barna Krisztina, az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztika orvosigazgatója, azt is hozzátéve, tíz év alatt 10 százalékkal csökkent a mellrákszűrésen résztvevő hölgyek száma Magyarországon.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink