hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Az emberek többsége támogatná a kegyes halált

A kegyes halál lehetőségéről kérték ki egy csaknem 69 ezer főt számláló, egészségügyi témákkal foglalkozó Facebook-csoport tagjainak véleményét, jelzi a HáziPatika.

Mit gondolsz, foglalkozniuk kell a jogalkotóknak a kegyes halál lehetőségének jogi kidolgozásával, törvénybe iktatásával és megvalósításával? – tette fel a kérdést Dobson Szabolcs az Egészségügyi szakirodalmi tallózó elnevezésű Facebook-csoportban, írja a lap.

Eddig a válaszadók 94 százaléka az „Igen”-re voksolt. Mindössze 2 százalék válaszolt nemmel, a maradék 4 százalék pedig bizonytalan a kérdést illetően.

A kegyes halál, illetve az aktív eutanázia kérdése az utóbbi néhány hétben fokozott társadalmi figyelmet kapott, miután dr. Karsai Dániel negyvenhat éves ügyvéd, alkotmányjogász egy Facebook-posztjában közölte, hogy gyógyíthatatlan betegségben – amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) – szenved, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az aktív eutanázia engedélyezésének kérdésében. Bejegyzéséhez rengetegen hozzászóltak, köztük néhány sorstárs is.

„Szerintem nagyon furcsa, hogy orvosokat gyilkossággal és az eutanáziát kérőt öngyilkossággal bélyegezzük meg, holott ez nem gyilkosság, hanem könyörületesség. Mindenképpen az, ha rajtam segít valaki, hogy ne szenvedjek tovább” – emelte ki a szintén ALS-es Dunavölgyi Erzsébet, aki Karsai kezdeményezését támogatva – petíciót is indított az aktív eutanázia hazai engedélyezése érdekében.

(forrás: Facebook, Házipatika)

cimkék

hirdetés

Könyveink