hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Álmos Péter: Empatikusnak kell lennünk a döntéshozókkal

Ha nem nyerik el az egészségügyben dolgozók bizalmát, akkor nem fog menni az átalakítás, mondta a Magyar Orvosi Kamara elnökeaz ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Nem könnyű a MOK helyzete, jelekből kell olvasniuk és nem látják, mik a kormány tervei az egészségüggyel, mondta Álmos Péter, a kamara elnöke az ATV esti műsorában. Egy reform közepén vagyunk, tette hozzá, empátiát kell gyakorolni a döntéshozók felé, és nagyon nehéz időszak ez mindenki számára. Szerinte “akkor tudunk előrelépni, ha őszintén tudunk egymással kommunikálni”, valamint ha kimondják a valós dolgokat.

Bár a kormány nem reformnak, hanem átalakításnak hívja azt, ami jelenleg zajlik az egészségügyben, azt látni, hogy csökken az állami ellátás kapacitása, húzta alá Álmos Péter. De ez szerinte akkor is bekövetkezik, ha a kormány nem csinál semmit, mert nincs elég orvos, nincs elég finanszírozás a rendszerben.

Az ellátási pontok száma és a minőség kéz a kézben járnak: ennyi ponton nem lehet minőségi ellátást nyújtani - hangsúlyozta a MOK-elnök. Ugyanakkor a kamara régóta mondja, hogy feleakkora költségből nem tudnak kétszer olyan jó egészségügyet kialakítani.

Nem várhatja el a magyar társadalom, hogy ennyi pénzből olyan egészségügyi ellátást kapjon, mint ami mondjuk Nyugat-Európában van, mert az egyszerűen kétszer annyiba kerül, jelentette ki Álmos Péter. Úgy látja, jó lenne, ha a kormány valamilyen iránymutatást adna a terveiről.

Azt látja a legnagyobb problémának, hogy kifejezetten orvosellenes hangok vannak: bilincsben visznek el orvosokat, az hangzik el az államtitkártól, hogy az orvosok lusták. Ha nem nyerik el az egészségügyben dolgozók bizalmát, akkor nem fog menni az átalakítás - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a beteget kell a középpontba helyezni, és rá kell jönni, hogyan működhet együtt a magán- és az állami egészségügy.

Álmos Péter elmondta: az állami egészségügy ma nem tud olyan minőséget nyújtani, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. Hozzátette, hogy egy reformfolyamat közepén ez azért nem csoda, de óriási stresszt okoz a betegeknek és a benne dolgozóknak is.

Időpontot fogok kérni Pintér miniszter úrhoz, hogy a bizalmat helyreállítsuk, mert bizalmi törés az van, mondta.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink