hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Aki jót tesz, jobban lesz

Oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést és még az immunrendszerünknek is segít - az adományozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait vették sorra a Semmelweis Egyetem honlapján.

A másokkal való kapcsolat, mások támogatása ugyanis oxytocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, ami a többi között segít a stressz fizikai reakcióinak csökkentésében – magyarázza a honlapon Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusa, aki a cikkben az adakozási hajlam gyökereire is utal.

Felidézi például – utalva  a nevelés szerepére  –, hogy a jelenlegi kutatások szerint a többgyermekes családban felnövők adakozóbbak, mint az egykék.

A családi minta mellett a génjeink is szerepet játszhatnak abban, hogy mennyire vagyunk adakozóak. A Bonni Egyetem kutatói az úgynevezett COMT-gén két változatát vizsgálták. Akiknél ennek a génnek a több dopamint lebontó változatát találták meg, a teszt során jóval adakozóbbaknak bizonyultak, mint a másik csoport tagjai – olvasható a semmelweis.hu-n.

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink