hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hajlektalanok felmérése:

A legdrámaibb üzenet a tömeges és tényleges éhezés

Idén immár 25. alkalommal került sor a Menhely Alapítvány és az ország hajléktalanellátó szervezeteinek közös, éves adatfelvételére.

Az idei felmérésben az ország 64 városának hajléktalanellátói vettek részt. A felmérés első eredményei riasztó képet festenek: a válaszadók megélhetése ellehetetlenült, egyúttal a segítő szervezetek helyzete is megrendült, közli a Menhely Alapítvány.

A 2023. február 3-i héten lebonyolított kutatás kérdéseire 7268 hajléktalan ember adott értékelhető válaszokat. Közülük 1530 ember közterületen lakott, míg fizetős, vagy ingyenes hajléktalan szállásokon 5738 ember vett részt az adatfelvételben. Budapesten a közterületen válaszolók száma megegyezik az egy évvel korábbival, míg a szállásokon válaszolók száma csökkent. Ugyanez a vidéki városokban máshogy alakult. A közterületen válaszolók száma csökkent, a szállásokon válaszolók száma azonban növekedett. A részvétel most is önkéntes volt, ezért ezek adatok csupán tájékoztató jellegűek. Az azonban biztos, hogy 2023 február elején is legalább 1530 ember aludt fedél nélkül, közterületen az országban.

A 2023. évi országos hajléktalan adatfelvétel legdrámaibb üzenete a tömeges és tényleges éhezés, vagy az éhezéstől való félelem és a jövőkép leépülése. A válaszadók többsége (57%-a), a 60 év alattiak 2/3-a kevesebb, mint havi 30 000 forintból próbál életben maradni.

Sem az általuk megkeresett munkajövedelmek, sem a különböző pénzbeli támogatások nem tartanak lépést az inflációval, az alapvető élelmiszerek árának a növekedésével. Jövedelmük, 2015 óta, az átlagos nettó jövedelem 30%-áról, mára annak 15%-ára zsugorodott.

A segítő szolgálatoktól leginkább azt várják, hogy fedelet és némi, legalább napi egyszeri meleg ételt nyújtsanak számukra. Félnek az éhezéstől, és attól, hogy nem tudnak hozzájutni a számukra szükséges gyógyszerekhez, valamint, hogy a jövőben csak kevesebb segítséghez juthatnak (összesen 52%). Egyúttal egyre kevesebben bíznak abban, hogy hajléktalanságuk egyszer majd megoldódik, valaha is önálló lakásban lakhatnak majd.

Eközben magukat a segítő szervezeteket is sújtja a rezsiválság. A hajléktalan embereket befogadó szállások, segítő szervezetek eddig semmiféle állami kompenzációban nem részesültek (kivéve az amúgy is közel dupla központi támogatásból gazdálkodó egyházi szervezeteket). Ezért kénytelenek még eddigi szolgáltatásaikat is szűkíteni, vagy végső esetben megszüntetni.

Tartalékok híján és a szűkülő segítség mellett több ezer hajléktalan ember élethelyzete kritikusra fordult 2022-2023 fordulóján. Minden eddiginél nagyobb szükség van a társadalom támogatására, írja a Menhely Alapítvány.

Sri Harsha Gera képe a Pixabay-en
Sri Harsha Gera képe a Pixabay-en

(forrás: Menhely Alapítvány, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink