hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

„Rajtunk múlik a holnap” pályázat és szimpózium

„Fontos, hogy elismerjük mindazok teljesítményét, akik munkájukkal hozzájárulnak Magyarország szellemi és gazdasági gyarapodásához. A magyar kutatói társadalomnak erkölcsi és anyagi támogatásra van szüksége. Ezért jelentős esemény, hogy meghirdetik a „Rajtunk múlik a holnap” elnevezésű pályázatot.” – mondta dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azon a szakmai szimpóziumon, amelyet szombaton tartottak Miskolcon.

A „Rajtunk múlik a holnap” díjat a Rotary Club Miskolc és az I. Miskolci Lions Club olyan hazai innovációs, tudományos ötletekért ítéli oda, amelyek az észak-magyarországi régió, valamint Magyarország fejlődését is segíthetik. A középiskolás, főiskolás és egyetemista hallgatók, illetve közösségek pályamunkáit szakmai zsűri bírálja majd el. A díj átadását 2010 márciusára tervezik. A pályázat, valamint az ahhoz kapcsolódó szakmai szimpózium fővédnöke dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.
A szombat délutáni szimpóziumon az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság székházában az innováció jeles képviselői szólaltak meg.

Molnár Károly az esemény nyitóelőadásában ismertette a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszteri (KFTNM) Hivatal eddig elért konkrét eredményeit: hazánk pályázatot nyújtott be a spallációs neutronkutató (ESS) és a szuperlézer kutatóinfrastruktúra (ELI) befogadásának elnyerésére. A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország az előbbire Debrecen, utóbbira pedig Szeged helyszínnel pályázik, az ELI tartalék helyszíne Pécs.
A KFTNM Hivatal intézkedéseket tett a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázati támogatások kifizetésének felgyorsítására. Az NKTH kifizetései 2008-ban 45Mrd Ft-ra emelkedtek 32,3 Mrd Ft-ról, tehát a pályázat útján elnyert összegek 13,7%-al növekedtek a 2007-es évhez képest.
Létrejött a K+F Forrástérkép, amely dokumentum egy helyen tartalmazza a magyarországi kutatás-fejlesztésre felhasználható hazai és európai uniós támogatásokat. A K+F célok elérése, segítése érdekében 2009-ben 170 milliárd Ft, 2010-ben közel 180 Mrd Ft pályázati összeg használható fel kutatás-fejlesztési és innovációs célokra.

Molnár Károly mellett előadást tartott dr. Pungor András, a Magyar Tudományos Akadémia Nanotechnológiai Intézetének vezetője, dr. Patkó Gyula, a Miskolci egyetem rektora, dr. Németh József, a MTESZ TTB elnöke, valamint Kócziánné dr. Szentpéteri Erzsébet, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója is. Az előadások témái a következők voltak: az innováció jelentősége a gazdasági válságban, a tudásközpontok szerepe a magyarországi városok tükrében, valamint a vállalkozásokat segítő programok az ötlettől a piacra juttatott termékekig. A záróbeszédet Miskolc város polgármestere, Káli Sándor tartotta.
Szőke Tibor, az Egyetemi Fűtőmű Kft. vezetője az első miskolci Science Múzeum megalapításáról tartott előadást a rendezvényen. A múzeum célja, hogy bemutassa a Miskolci Egyetemhez lazábban és szorosan kötődő tudomány- és ipari területek múltját, jelenét és jövőjét. Mindezt érdekes szemléltető eszközökkel, valamint modellekkel teszik majd érthetőbbé a látogatók számára. A múzeum mellett egy Művészeti Központ is nyílik a jövőben, amely a kultúra és a tudomány szereplőinek, illetve a terület iránt érdeklődőknek kínál majd lehetőséget az információk megosztására.
A pályázat és az innovációs díj anyagi fedezetét a két jótékonysági szervezet a szombat esti Jövő bálja rendezvény bevételből finanszírozza majd.

medicalonline.hu

cimkék

Könyveink