hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

5. hét: stagnál a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja

Az 5. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében stagnálást mutat, közli honlapján az NNGYK.

A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett. Enyhe csökkenés az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási terültén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható.

 

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve a JN1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa) jelentős növekedése figyelhető meg a 2023. 47. hetét követő mintákban; a variáns 2024. első hetében már dominánssá vált. Ezzel párhuzamosan a korábban legnagyobb arányban megfigyelt EG.5 (XBB.1.5-like+F465L) variáns arányának jelentős csökkenését figyelték meg. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns-megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

szennyviz 2024 05 4

A szennyvízben kimutatható SARS-CoV-2 variánsok megoszlása az európai surveillance rendszer (TESSy) csoportosítása alapján.
A variáns vizsgálatok a 150 000 főnél több lakost ellátó szennyvíztelepek (Budapest három szennyvíztisztítója, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged) szennyvíz mintáiból készülnek, amennyiben a minta SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja eléri a vizsgálatra alkalmas szintet. A variánsok azonosítása a mennyiségi meghatározásnál jóval hosszadalmasabb és költségesebb vizsgálat, emiatt a mérések havonta történnek.

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
hirdetés

Könyveink