hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

35 milliárd innovációs projektek támogatására

Társadalmi egyeztetésre bocsátják a 35 milliárd forint keretösszegű Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című pályázatot, jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter egy Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Elmondta: a magyar kormány azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra a globális innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa közé kerüljön Magyarország, Európában pedig a legjobb 10 ország közé. Ez reális célkitűzés, ennek érdekében tavasszal a kormány elfogadta a Neumann János programot, ebben a programban idén 80 milliárd forintot szánnak a nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs programok támogatására.

Most elindul a társadalmi egyeztetése a 35 milliárd forint keretösszegű programnak, amelyhez a tárca várja a beérkező véleményeket, majd a pályázatokat. A minisztérium nyitott arra, hogy a piaci szereplők és az akadémiai szektor véleményét beillessze a pályázatba, mondta a tárcavezető. Közlése szerint az elmúlt néhány évben a hazai kkv-szektor jelentőset lépett előre, a projekt keretében a vállalkozások akár 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak innovációs fejlesztéseik megvalósítására.

A pályázati keret a Neumann János program három innovációs fókuszterületére koncentrál: a gazdaság digitális átállására, az egészségiparra, valamint a zöld átállásra. A program célja, hogy növekedjen a szabadalmak és az új termékek száma, és szorosabbá váljon a cégek, az egyetemek és a kutatóintézetek együttműködése.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink