2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

KIM: szintet lépett a magyar innováció

Az Európai Bizottság által összeállított Európai Innovációs Eredménytáblán Magyarország tavalyhoz képest – egyedüli EU-s tagországként – egy kategóriával előrébb lépett.

Az Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság közleménye szerint az Európai Bizottság napokban közzétett elemzése azt mutatja, hogy Magyarország egyre közelebb kerül az innováció területén is az európai uniós országok átlagához.

"Magyarország ezzel 2023-ban a 21. helyen áll az innováció területén az EU-ban. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 25, Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy a most elért mérsékelt innovátor kategóriából még egy kategóriával feljebb, a jelentős innovátorok közé kerülünk. Ezért is alkottuk meg Magyarország új innovációs stratégiáját, a Neumann János Programot, amelynek fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll" – hangsúlyozta ismét Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a KIM közleménye szerint.

A Neumann János Program három kulcsszó köré épül. Első az asszociáció, ami az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolását jelenti. Második a hatás, azaz a kutatás és innováció gazdasági, társadalmi és intellektuális eredményt váltson ki. Harmadik a mérés, ami a támogatásokban megfelelő eredménymutatók folyamatos és megbízható mérését jelenti. Ilyen eredménymutatók lehetnek többek között a minőségi publikációk, jövedelemtermelő szabadalmak, termék vagy árbevétel. A stratégiában foglalt célok megvalósulása elősegíti a magas hozzáadott értékű hazai munkahelyek létrejöttét, a magyar családok életszínvonalának növekedését.
A Neumann János Program végrehajtása – amelynek első ütemére 80 milliárd forintot különítettünk el az idei programstratégiában – hozzásegít minket a jelzett célkitűzések eléréséhez, közölték.

hirdetés

Könyveink