hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Pályázat indul az egyetemeknek tudományos és innovációs parkok létrehozására

340 milliárd forintnyi pályázat indul csütörtökön, amely az egyetemek számára tudományos és innovációs parkok létrehozását is elősegíti, jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára az Óbudai Egyetem székesfehérvári campusán.

Hankó Balázs elmondta, hogy a Neumann János Program három fő területre fókuszál: az egészséges életre, a digitalizációra és a zöld átállásra. A pályázat elindult, minden egyetemet arra ösztönöznek, hogy pályázzanak. Az államtitkár rámutatott, hogy a felsőoktatási intézményeknek kell benyújtaniuk a pályázatot május 24-ig, az iparból érkező partnerek együttműködési szándéknyilatkozataival megerősítve. Mint fogalmazott, nem más a cél, minthogy az olyan városokban, mint Székesfehérvár összekapcsolják az erős az ipart, a növekvő gazdaságot, a bővülő tudáskincset és a kiváló szakképzési lehetőségeket.

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a tudományos és innovációs parkoknak nincs más feladatuk, mint a szintet lépett, megújult magyar felsőoktatást és innovációt összeadva, Magyarországot Európa innovációs és egyetemi rangsorainak élére vigyék. Megjegyezte, hogy ez a folyamat megindult, ma már 12 magyar egyetem van a világ élvonalában, a legjobb 5 százalékban, miközben két év alatt több mint hatezer hallgatóval van több és ebből háromezren műszaki, természettudományos, mérnök-informatikai szakokra járnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink