hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

2023-ban lesznek először szakmai minősítések

A Magyar Közlöny 229. számában kormányrendelet jelent meg – 706/2021. (XII. 15.) – a közfinanszírozott járó-, illetve fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények minősítési rendszeréről. Az új szabályozás szerinti szakmai minősítéseket első alkalommal 2023-ban fogják elvégezni, közli a Weborvos.

A szakmai minőségértékelésben érintett fenntartó gondoskodik az  általa fenntartott egészségügyi intézmény szakmai minőségértékelésének elvégzéséről, ennek érdekében az egészségügyi szakmai tevékenységek tekintetében a minősítést végző szervezet honlapján közzétett minőségi indikátorokon alapuló minőségügyi rendszert működtet. A munkáltatói jogkör gyakorlója a szakmai minőségértékelés eredményét figyelembe véve állapítja meg az egészségügyi intézmény vonatkozásában a magasabb vezetői illetményen kívüli juttatás mértékét, írja a lap.

A minőségi indikátorokat az egészségügyi intézmények fenntartóinak jóváhagyásával határozzák meg. A minősítést végző szervezet a minősítés tényéről és eredményéről egyeztet az intézménnyel. A minősítést végző szervezet beszámolót készít az egészségügyi intézmények helyzetéről a  felülvizsgálat eredményeinek figyelembevételével, amelyet a tárgyévet követő év július 30-ig felterjeszt az egészségügyért felelős miniszternek. A beszámoló tartalmazza a fejlesztendő területeket, a hiányosságok okait, továbbá a javasolt intézkedéseket a problémák megoldására. Az egészségügyért felelős miniszter 30 napon belül dönt a beszámoló jóváhagyásáról. A minősítést végző szervezet felhívja az egészségügyi intézményeket a hiányosságok feltárására és az azokat megszüntető intézkedések megtételére.

A szakértői bizottság az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt bizottság, amelynek tagjai az egészségügyi intézmények fenntartói, az  ágazati specifikációk miatt a  honvédelemért felelős miniszter által kijelölt személy, a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a  Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Innovációs é s Technológiai Minisztérium, valamint a meghívott érdekképviseletek képviselői és meghívott szakértők. A szakértői bizottságban az egészségügyben működő érdekképviseletek képviselői – szakmai kamarák elnökei vagy az általuk delegált személyek – meghívottként vesznek részt.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink