hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

10 százalékkal nőtt fél év alatt a tartósan betöltetetlen praxisok száma

A Hang szerint tömegesen hagyják el a pályát a háziorvosok.

Mint a lap írja: bő tíz százalékkal nőtt az elmúlt fél évben a tartósan betöltetetlen háziorvosi praxisok száma: az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) februári adatai szerint jelenleg 720 legalább fél éve üresen álló körzet van Magyarországon, míg tavaly júliusban ugyanez a szám 642 volt. Az üres praxisok száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, ott 82 körzetnek nincs orvosa, tízzel többnek, mint fél évvel ezelőtt. Pest megyében 61 körzet betöltetlen, ami szintén tízzel több, mint fél éve. Jász-Nagykun-Szolnokban 50 (fél évvel ezelőtt 44), Békésben pedig 48 (fél évvel ezelőtt 43) háziorvos hiányzik a rendszerből.

Az OKFŐ statisztikájában csak a legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisok szerepelnek, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisából azonban a havi szinten aktuális információk olvashatók ki. Eszerint a helyzet még inkább aggasztó, mint az az OKFŐ számai alapján sejthető, hiszen országosan jelenleg nem 720, hanem 861 olyan praxisból hiányzik az orvos.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint országszerte 6350 háziorvosi körzet van, tehát tartósan – az OKFŐ adatai alapján – 11,5 százalékuk betöltetlen, de azon rendelők aránya, ahol jelenleg nincs orvos – a NEAK számait alapul véve –, már a 14 százalékot közelíti.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink