hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megvan az Alzheimer-kór ellenszere?

Most először sikerült emberi agysejtekben semlegesíteni az Alzheimer-kórt okozó gént, írja a Privátbankár.

hirdetés

A The Telegraph cikke szerint már évek óta keresik a tudósok a módját, hogy végre gyógymódot találjanak az időskori demenciát okozó Alzheimer-kórra. Eddig azonban csak egereken végeztek kísérletet, ám ezek inkább kudarccal, mint sikerrel jártak, az állatok agyfelépítése és működése ugyanis teljesen különbözik az emberétől, véli a kaliforniai kutatócsoport vezetője, Yadong Huang.

Egyebek mellett ez is lehet az oka annak, hogy az elmúlt 10 évben nem találtak gyógymódot erre az egyre több embert érintő betegségre. Most azonban laborkörülmények között emberi idegsejteken is sikerült tesztelni az eljárást, ami hatalmas sikerrel járt.

Egy kaliforniai tudóscsoportnak sikerült azonosítania azt a fehérjét, amelyet a magas Alzheimer-kockázatot okozó apoE4 gén termel, és sikerült semlegesíteniük azt, mielőtt megtámadja az idegsejteket. Korábban még az sem volt világos, hogy a fehérje jelenléte, vagy épp annak hiánya okozza-e a mérhetetlen károkozást a páciens agyában. A β-amiloid peptid és a tau protein felhalmozódása roncsolja az idegsejteket, így a páciens szürkeállománya jelentős zsugorodáson megy keresztül.

Az apoE4 gén egyébként egy meglehetősen agresszív és veszélyes gén. Az ember kromoszómapárján akinek egy van belőle, azok számára dupla-, míg két apoE4 gén megléte esetén 12-szeres az Alzheimer kialakulásának esélye. Az általuk termelt fehérjét őssejtes eljárás segítségével azonosították és semlegesítették.

A kutatók tárgyalásokat folytatnak több gyógyszergyárral is, hogy hamarosan emberi pácienseken is teszteljék a gyógymódot, közli a lap.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés
hirdetés