hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Zichy, Aba-Novák, gyémántok

  A képzőművészeti albumok, ezek a többnyire igen elegáns, jó minőségű és borsos árú könyvek minden művészetkedvelő családban komoly ajándéknak számítanak. Az ember magának sajnálja megvenni, de ha megkapja, nagyon örül neki. Szerencsére a kínálat bőséges.

  A Corvina a Nemzeti Galériában december 14-én nyíló Zichy Mihály- tárlat apropóján már előre piacra dobta magyar és angol nyelvű illusztris albumát (104 oldal, 6990 Ft), melynek „haskötője” ráadásul 20 százalékos kedvezményre jogosít a kiállítás belépti díjából. A négy orosz cár udvari festőjeként is szereplő Zichy Mihályról – Munkácsy után a külföldön legismertebb festőnkről – rövid, célratörő pályaívet rajzol Gellér Katalin, s közel 70 kép mutatja be az életművet, a Lermontov, Puskin ihletésére készült képektől a Madách-, Arany-illusztrációkig. Mellesleg a Kossuth Könyvkiadó is megemlékezett az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Magyar Nemzeti Galériáról, Mesterek és mesterművek című, szép, kissé szertartásos, reprezentatív albumát inkább a konzervatív ízlésűek fogják élvezettel végiglapozni, a gót szobroktól Fehér Lászlóig (280 oldal, 7990 Ft).
   A kortárs művészetek kedvelőinek a Népszabadság Könyvkiadó frissen utánnyomott Aba- Novák-albuma ajánlható igazán jó szívvel (Molnos Péter: Aba-Novák, 312 oldal, 9900 Ft). A művészről szóló máig egyetlen monográfia megjelenése után negyven évvel a mostani impozáns, vaskos, 250 színes reprodukciót tartalmazó kötet előszavát a festő képeit galériatulajdonosként meglehetősen közelről ismerő Kieselbach Tamás írta, és korabeli források, naplórészletek, kritikák és kortársak visszaemlékezései teszik – a gazdag, jó minőségű képanyag értékét is kiemelve – jól forgatható, informatív, személyes olvasmánnyá. A kötet különlegessége a hamisítványokról szóló – példákkal illusztrált – zárófejezet, mely szakszerű magyarázatot kínál arról, mégis mi árulja el, hogy nem eredeti egy-egy feltűnően annak tűnő mű. Szintén a modern művészet kedvelőinek szólhat az Andy Warhol világa a Gabo Kiadó gondozásában, mely minden képhez rengeteg érdekességet és tudnivalót fűz, miközben végigzongorázza a műtárggyá emelkedő marhahúsleves-konzerv vagy coca-colás üveg, illetve a sokszorosítható tömegfogyasztási emblémává süllyedő angol királynő, popsztár, filmdíva bonyolult viszonyát, a húsz éve halott művész szitanyomataiból kiolvasható máig ható csípős kultúrkritikát (Hanes Eric: Andy Warhol. 160 oldal, 5500 Ft).
    Főleg nőkre gondolhatott a Gabo, amikor megjelentette Judith Crowe Drágakövek és ékszerek című szépséges könyvét (176 oldal, 4990 Ft), mely három legyet üt egy csapásra: fantasztikus felvételeken, remek tördelésben gyönyörködtet a drágakőfajták, kristályok, korallok, kagylók ilyenolyan módozataival egyfelől, az ékszertervezés gyakorlati kézikönyveként forgatható másfelől, ráadásul elképesztő mennyiségű érdekességet is közöl, például a gyöngyök formájával, a princesszcsiszolás mibenlétével vagy a „konfliktusmentes gyémánt” definíciójával kapcsolatban. S egy pénztárcakímélő tipp: a Taschen- Vince Kiadó önnön fennállásának 25. évfordulóját feltűnően kedvező áron kínált kiadványai, monográfiái garmadájával ünnepli, Vermeer-, Monet-, Hundertwasseralbumokkal, könyvesboltokban és galériák árusítóhelyein egyaránt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés