hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Vegyen fel szemüveget aki nem akar elesni!

Egyszerű és hatásos megoldást javasolnak ausztrál tudósok az időskori utcai elesések kockázatának csökkentésére: bifokális vagy multifokális lencse helyett tegyenek fel szimpla távollátó szemüveget, amikor elmennek otthonról.

Bár a multifokális szemüveg kényelmes, hiszen a távol- és a közellátásban is segít, tanulmányok szerint azonban nagy kockázatnak teszik ki magukat viselőik, ha lakásukból kilépve föl-le lépcsőznek. Ennek pedig az az oka, hogy az ilyen típusú szemüvegekkel romlik a távoli mélységérzékelés, amely az időseknél egyensúlyvesztéshez vezethet.

Az elmélet alátámasztására a sydneyi kutatók csak távollátásra szolgáló szemüveget adtak idősebb embereknek, hogy viseljék, amikor kilépnek az ajtón vagy számukra ismeretlen környékre mennek. A tesztekből kiderült, hogy hatásos lehet a megelőzésben a szemüveg-csere: "A módszer a hetvenen felüli, otthonukat legalább heti rendszerességgel elhagyó időseknél működött a legjobban. Ebben a csoportban egy év alatt 40 százalékkal csökkent az esések száma" - fejtette ki Stephen Lord professzor, a sydneyi Prince of Wales Orvosi Kutatóintézet munkatársa. A törékeny, bizonytalan állapotú, otthonukból csupán alkalmanként kilépő idős embereknél azonban csak kisebb hasznát látták az új szemüvegnek, sőt előfordult, hogy éppen az lett az esés egyik oka.

Az anyagi szempontok mérlegelése kapcsán Lord professzor elmondta: egy második szemüveg megvásárlása természetesen anyagi kérdés, ugyanakkor a csak távolra látó lencsék olcsóbbak, mint a multifokálisak.

 

A tanulmány részletei

A vizsgálat átlagosan 80 éves ember részvételével készült, akik multifokális szemüveget hordtak, és akiknél nagy kockázata volt a véletlen elbotlásnak. A csoport felét megkérték, hogy ha elmennek otthonról, illetve ismeretlen helyen járnak, csak azt a távollátást javító szemüveget viseljék, amelyet biztosítottak számukra. Azt is elmagyarázták nekik, hogyan csökkenthetik az elesés kockázatát. A kontrollcsoport tagjai szokásaikat követve továbbra is multifokális lencsét használtak, és tanácsokat sem kaptak az esés elkerülésére.

A következő 13 hónapban 350 résztvevő 950 alkalommal botlott el. Az összes esésre kivetítve a házon kívül csak távollátó szemüveget viselőknél 8 százalékkal volt kisebb az esések száma, mint a kontrollcsoport tagjainál. Az otthonukat rendszeresen elhagyók viszont 40 százalékkal kevesebbszer estek el.

A többnyire otthon tartózkodók esetében ellenben jelentősen megugrott a kinti esések száma. Ebből a kutatók azt a következtetést szűrték le, hogy a gyengébb egészségi állapotú időseknél nincs haszna a beavatkozásnak, ám az aktívabb életmódot folytató időseken kimutathatóan segíthet.

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink