hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Varjúhájgyökér-kivonat 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében

A University of California, Irvine kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egér modellszervezetben a varjúháj gyökeréből kivont hatóanyag jó eredményeket ért el 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében.

A hatóanyag adagolásának hatására csökkent az éhomi vércukorszint, javult az inzulin injekciókra adott válasz, több gyulladásos marker szintje is csökkent, illetve a bélflóra baktériumflórája is kedvező módon változott.

A készítmény a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének nem gyógyszerészeti alternatívája is lehet akár. Vannak azonban fenntartások: a Rhodiola rosea, azaz az illatos rózsásvarjúháj egy csodatévőnek már többször kikiáltott növény, de egyelőre klinikai vizsgálatban semmilyen pozitív hatását nem igazolták.

 

A mostani kutatás legnagyobb erényét pont az adja, hogy szigorú klinikai vizsgálati módszerekkel dolgozik, és a kutatók reményei szerint hamarosan humán vizsgálatokra is sor kerülhet a hatásosság igazolása érdekében.

Forrás: Mahtab Jafari et al, The impact of Rhodiola rosea on biomarkers of diabetes, inflammation, and microbiota in a leptin receptor-knockout mouse model, Scientific Reports (2022).

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés