hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vannak, akiknek a számítógép „szót fogad”

Jelentősen megkönnyíti a radiológusok és patológusok munkáját az a fejlesztés, amely képes a hallottak felismerésére és rögzítésére oly módon, hogy az orvosnak nem is kell a számítópép billentyűzetéhez érnie. A BELUX rendszere egészségügyi informatikai rendszerekhez integráltan is működtethető, így kórházak, rendelők, háziorvosok munkáját is segítheti.

Vannak orvosi szakterületek, amelyekben különösen fontos, hogy a szakember ne adatok, információk leírásával, gépelésével töltse drága idejét. Ezek közé tartozik a radiológia és a patológia is; utóbbiban ráadásul a fertőzésveszély miatt nem is lenne szerencsés, ha például boncolás közben bármihez hozzáérne a szakember.

Patológusok körében korábban is napi gyakorlat volt, hogy diktafonra mondták a test boncolása közben tapasztaltakat, majd az elhangzottakat az asszisztens, a titkárnő leírta, s később az orvos szignálta azt. Ma már azonban létezik olyan beszédfelismerő és leíró szoftver, amely képes arra, hogy a hallottakat a billentyűzet érintése nélkül, azonnal megjelenítse egy számítógép képernyőjén, ráadásul a technológia egy hazai fejlesztés jóvoltából évek óta Magyarországon is elérhető.

Kelet-Közép-Európában Magyarország volt az első, ahol a szoftver létrejött, miután a világon huszonkettedik nyelvként elkészítették a magyar nyelvű radiológiai szakszótárat. Két éve, 2011 végétől mobileszközök segítségével bárhonnan lehet diktálni az ezt működtető felhőszerverre – mondta el a MedicalOnline érdeklődésére Benes Edvárd, a BELUX Csoport Kft. ügyvezetője.

A magyar szótárat mintegy 50 millió szóból, 500 ezer lelet felhasználásával készítették el. Ma mintegy 35 ezer szót képes felismerni 90-95 százalékos biztonsággal, ráadásul a rendszer folyamatosan fejlődik, mert „öntanuló” – hallottuk.  

A hazai radiológusoknak ma már csaknem fele ismeri és alkalmazza a rendszert, amelynek időközben elkészült a patológiára vonatkozó adatbázisa is hazai boncolási jegyzőkönyvek, leletek felhasználásával. A patológusok még csak ismerkednek a Globalspeech néven ismert rendszerrel, amely többféleképpen is működtethető.

Az alkalmazó vagy online diktál, ami azonnal megjelenik a képernyőn és lementhető, vagy használhatja az úgynevezett háttér-alkalmazást, amikor diktál valamit, a szerverre tölti az információt, s miután az adminisztrátor gépén megjelenik a leírt szöveg, neki csak korrektúráznia kell.

– Különféle kutatásokat végeztek a beszédleíró szoftverrel. Azt tapasztalták, hogy egy átlagos leíró mintegy 170 sort képes rögzíteni egy óra alatt. Ha azonban a leiratot hanganyaggal együtt kapja meg valaki és egy pedál segítségével továbbítja az adatokat, akkor 550 sor javítására is képes ugyanennyi idő alatt. Mindez háromszoros gyorsaságot jelent az első esethez képest – közölte Benes Edvárd.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint amellett, hogy az alkalmazó hangutasításokat szövegszerkesztésre és formázásra használhat, akár e-mailek megírására is alkalmas.

A szoftver használatának előnye, hogy a szöveg diktálásával csaknem azonos időben elkészül maga a lelet, és az a képalkotó eljárások teljes spektrumában használható, azaz alkalmazható röntgen, ultrahang, CT, MRI, mammográfia, angiológia, hemodinamika és izotópok esetében is. A BELUX által kifejlesztett rendszer alkalmazásával az orvos bárhol lehet, mert a szoftver képessé teszi a teleradiológiára: akár az otthoni gépére is megkaphatja a képeket, hogy ott leletezzen.

A Globalspeech képes arra, hogy felismerje és kihagyja a „nem neki szánt” szövegeket”, mint például a háttérbeszélgetést. A rendszernek nincs extra hardverszükséglete: a PC szervereken kívül általában nincs másra szükség, minthogy kiegészítő kellékekkel lássák el az alkalmazókat.

Mivel a rendszer az egészségügyben (is) használatos, igazodik az egészségügyi szabványokhoz. Az ügyvezető igazgató azt mondja, elegendő a szoftvert integrálni az intézmény informatikai rendszerébe. Amennyiben a felhasználó rákattint a mikrofonikonra, a diktálás eredménye azonnal megjelenik például a GlobeNet MedWorkS rendszerében.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink