hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Megnyitják az adatbányát

Megvalósítási szakaszába jutott a közhiteles nyilvántartások és ágazati portál elnevezésű uniós informatikai projekt. Sikeres befejezése esetén akár személyre szabott egészséginformációt juttathatnak el azokhoz az állampolgárokhoz, akiknek van erre alkalmas mobiltelefonjuk.

Megkötötték a támogatási szerződést az elektronikus közhiteles nyilvántartások és ágazati portál elnevezésű egészségügyi informatikai projektre, amelynek sikeres megvalósítása esetén mindenki a számára megfelelő szinten férhet hozzá az egészségügyi adatvagyonhoz. Ahhoz a „kincshez”, amellyel kapcsolatban az ágazat vezetésének a víziója az, hogy ezek az adatok validan és naprakészen szolgáltassanak hiteles információkat. Azaz, az adatvagyon segítse a döntések előkészítését, így például a betegút-szervezést és a kapacitás-tervezést, a gyógyítók diagnosztikai és terápiás munkáját, s nem utolsó sorban a honpolgárok is hozzáférhessenek azokhoz tisztított formában – közölte egyebek között kedden délután a projektindító eseményen a projektgazda GYEMSZI főigazgatója, Török Krisztina.

Szócska Miklós államtitkár maga is azt hangsúlyozta, hogy ez az informatikai projekt számára nem a bitekről, hardverekről és szoftverekről szól, még ha szükséges is ezeket fejleszteni. Az uniós támogatással megvalósuló program az ágazati vezető olvasatában elsősorban arról szól, miként lehet egészségtudatosabban, gyorsabban gyógyulni.

E.E.Sz.T.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér az ellátó-hálózat informatikai rendszerei együttműködésének biztosítása érdekében létrehozandó egységes informatikai környezet. Magába foglalja a közös adat-szótárakat, az összevont kapcsolattartást megvalósító komponenseket és itt fogalmazhatók meg az adatáramlást, és adatgyűjtést rendező szabályok és eljárások. A módszer legfontosabb jellemzője, hogy megtartja az intézmények korábbi informatikai rendszereinek autonómiáját, de megteremti azok összekapcsolhatóságát.
Az egészségügyi ellátórendszer intézményei számára a központi informatikai szolgáltatásokhoz való fizikai csatlakozási képességét a kapcsolódó TIOP 2.3.3. projekt keretében teremtik meg.

Ez a program az e-Egészségügy projekteken belül arra lesz képes, hogy letisztítsa, közhitelessé tegye az egészségügyi háttérintézmények nyilvántartásait, s gondoskodik arról, hogy a kitűzött célok érdekében az intézmények – szemben a mai gyakorlattal, amikor többféleképpen gyűjtik az adatokat – egymáséit is tudják használni. A projektet megvalósító konzorciumban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (ÁNTSZ), az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH), a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség  (KIFÜ) vesz részt. Mint Szócska Miklós fogalmazott: sok kínja, baja ellenére a magyar egészségügy számos komoly erősséggel bír, s ezek egyike épp az adatokban rejlő kincs, amelyet eddig nem vagy nem jól használtak fel. A projekt segítségével kézzelfogható eredményeket várnak a szűrésekkel kapcsolatos információktól, s a közhiteles nyilvántartások segítségével akár a mainál jobb szakember-ellátottság is biztosítható – közölte az államtitkár azt sem titkolva: a projekt végére érve képesek lesznek arra, hogy személyre szabott egészséginformációt juttassanak el azokhoz az állampolgárokhoz, akiknek ehhez megfelelő mobiltelefon áll rendelkezésére. Magyarországon az egyén genetikai tulajdonságaival össze tudjuk kötni a populáció szintű adatokat – e lépéssel olyan adatkincs jön létre az országban, amely a személyre szabott orvoslás felé vezet, s amely 1,5-2 éven belül komoly helyre sorolja az országot – vélekedett Szócska Miklós.

A Nemzeti Egészségügyi Informatikai Rendszer e-Egészségügy projektek egységes ágazati informatikai koncepcióját az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága dolgozta ki. Az uniós forrásokból megvalósítandó koncepció illeszkedik a Semmelweis Terv céljaihoz, az Új Széchenyi Terv Operatív Programjaihoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Államtitkársága által koordinált Digitális Megújulás Cselekvési Tervhez. Bár sokak szerint az egészségügyi informatikai fejlesztésekre fordítható források felhasználásának üteme elmarad a tervezettől, az államtitkár szerint ennek az oka, hogy sokáig nem volt egyetértés a megvalósítandó célokat illetően. Ha csak rajta múlik, akár egyetlen nap alatt meghozza majd a szükséges döntéseket – közölte, arra is utalva, hogy a megvalósítás során pontos közbeszerzési és más határidőket kell majd tartani annak érdekében, hogy a projekt sikeres legyen.

cimkék

hirdetés

Könyveink