hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Van-e felelőse a történteknek?

Felmentette a vádak alól, s elrendelte a kényszergyógykezelését a bíróság B. Károlynak, aki tavaly az édesanyjára támadt, majd az utcán akart megkéselni egy ismeretlent – írja a NOL.

A férfi korábban már állt bíróság előtt: 2008-ban megölte a nevelőapját. Akkor is kényszergyógykezelésre ítélték elmezavar miatt, de 2010-ben gyógyultnak nyilvánították, és hazaengedték. Van-e felelőse a történteknek? – tette fel a kérdés a lap.

Korábbi kényszerkezelését követően az első évben nem is volt probléma, ám 2012 elejétől kezdve B. Károly egyre ritkábban jelent meg a pszichiátriai gondozóban, és egyre rendszertelenebbül szedte be a gyógyszereit. Ráadásul inni kezdett, a viselkedése pedig - a gyógyszer és az alkohol együttes hatására - kiszámíthatatlanná vált. A tárgyaláson kiderült, hogy az állapotában történt változást sem a szakorvosa, sem az édesanyja nem jelezte.

A csütörtöki tárgyalás legizgalmasabb része az igazságügyi elmeorvosi és pszichológus szakértők meghallgatása volt. A szakértők ellentmondásosan nyilatkoztak arról, hogy az IMEI-ből történt hazaengedése után elvárható volt-e B. Károlytól, hogy saját magával szemben alkalmazza a számára előírt terápiát.

A NOL megszólaltatta az adott ügyben érdektelen Bilkei Pál kriminálpszichológust, aki szerint Magyarországon jelenleg megoldatlan a pszichiátriai utógondozás feladata. "Nincs következménye annak, ha valaki nem szedi be a számára előírt gyógyszereket, vagy nem jelenik meg a kontrollvizsgálatokon. A család sokat segíthet ugyan, de mivel nem szakemberekről van szó, a rokonok közül csak kevesen ismerhetik fel a beteg állapotromlásának jeleit."

Bilkei Pál azt is elmondta, a kialakult gyakorlat alapján akár néhány éven belül újra kiengedhetik a férfit, hiszen a kényszergyógykezelést évente felül kell vizsgálni, márpedig az IMEI-ben a szakszerű terápia és a folyamatosan ellenőrzött gyógyszeres kezelés hatására a fiatalembert előbb-utóbb gyógyulttá nyilváníthatják – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink