hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Valóban biztosított a mosonmagyaróvári kórház helyzete?

Lakossági fórumot szervezett a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezete a mosonmagyaróvári kórház helyzetéról. A 24.hu összeállítása.

Március elsejével számos ellátás megszűnt a hétvégeken a Karolinában, ezzel gyakorlatilag nappali kórházzá degradálódott a közel 100 ezer lakost ellátó intézmény. Szülni hétfő reggel 8 órától péntek délután 16 óráig lehet, mert csak ebben az időszakban biztosítottak a szülések. A kórház március 1-jei tájékoztatója szerint „hétfőtől péntekig munkaidőben a sebészeti, baleseti sebészeti, nőgyógyászati műtétekre előjegyzett betegeinket, valamint a sürgősséggel érkezőket osztályos és egynapos sebészet keretében is ellátjuk” – emlékeztet összeállításában a 24.hu.

Az ujszonalunk.com tudósításából kiderül, hogy az április 6-ai fórumon diaképek segítségével mutatták be, milyen folyamatok vezettek a mostani helyzetig, a Karolina lassú, de folyamatos kiüresítéséig. Elhangzott: a reform egyik kulcsszáma, hogy a tárca szerint a 12. legdrágább volt a Karolina kórház 2021-ben, 1000 ellátandó lakosra 3 millió forintot költöttek (a megyei kórházak átlaga 1,5–2 millió forint).

Porpáczy Krisztina úgy látja: bár március elsején megváltozott a struktúra, de azóta sem tudja az alapellátás, hogy kit hová lehet irányítani.

Erről semmilyen információ nem jön, még sürgős esetben sem. Én a mentőszolgálatot kérdezem meg, ez hatalmas bizonytalanság, amit a páciensek nem is értenek – fogalmazott a háziorvos.

Szijjártó László gyermekorvos az egészségügy kiszolgáltatottságáról beszélt. Nagyon sok pénz hiányzik, hogy az egészségügy korrekt módon működhessen. Ráadásul hiába van orvos a műtőben, ha hiányzik a szakszemélyzet – folyik a verseny a megmaradt kollégák megszerzéséért. Egy-egy operációra hosszú időt, egy csípőprotézisre akár 5–7 évet is kell várni – tette hozzá. Nagyon sok minden már csak papíron létezik – jelezte az orvos. „Megpróbáljuk a gyermek- és szülészeti ellátást hétvégén is visszahozni, de egy hajszálon múlik, nem stabil a helyzet akkor sem, ha sikerül. Nem tudjuk, mikor fog elmerülni a hajó” – érzékeltette a helyzetet.

A lap beszámolója szerint a fórumon – vélhetően egészségügyi dolgozók – bekiabálták, hogy bezárták a traumatológiát és a sebészetet is a Karolinában.

A kórházi fórumon szót kért egy egészségügyi szakdolgozó is, aki 35 éve dolgozik a Karolinában. Drámai hangvételű felszólalásában elmondta: nem becsülnek meg bennünket, most minden szakdolgozói pótlékot elvettek. Van, akitől 60–100 ezer forintot. A következő hónapban ennyivel fognak kevesebbet keresni, köztük én is.

„Azért tanultunk, azért vagyunk még mindig a helyünkön, mert szeretjük. Az volt most az elvonása indoka, hogy nincs pénz: elvették a délutános, az éjszakai és a sürgősségi pótlékot. Persze, hogy elmegy így a dolgozó, mert nem fog tudni megélni. Aki egyedül neveli a gyereket, annak ez a pénz különösen hiányzik. Az orvos elmegy magánpraxisba vagy egy másik kórházba, vagy ügyel 15–25 ezer forintért óránként. Annyit keres 24 óra alatt, mint egy szakdolgozó egy hónapban. Ezeket kellene rendezni, mert nővér az orvos nélkül, orvos a nővér, a szakdolgozó nélkül nem tud dolgozni” – folytatta, majd kitért a kórház jelenlegi helyzetére:

A Karolina sebészeti osztályára csütörtökön rátették a lakatot. Nincs traumatológia. Kimondom: szerdáig lehet szülni a kórházban, mert a kismamákat és a babákat pénteken haza lehet engedni. Szombaton és vasárnap gyermekmegőrzés sincs, és szülő kismama sem. Intenzív osztályunk szintén nincs. Mentővel Hegyeshalomtól Győr 50 kilométer: egy sztrókos, agyvérzéses betegnek minden perc számít. Arról kellene beszélni, hogy ezt miként lehet megoldani.

Bár a fórumon nem vett részt, Nagy István, a térség országgyűlési képviselője az esemény előtt néhány nappal beszélt a mosonmagyaróvári kórház helyzetéről. A Kisalföld beszámolója szerint a miniszter elismerte, az utóbbi időben egyes osztályok működése a szakemberhiány miatt bizonytalanná vált, de kijelentette, hogy az intézmény jövője biztosított. A fennálló problémák megoldásáról folyamatosan zajlanak az egyeztetések, és a kórháznak van hosszú távú, fenntartható jövőképe.

Szerinte pánikot kelteni, bezárásról beszélni, rémhíreket terjeszteni súlyos felelőtlenség.

„Jelenleg a térségünkben működő intézmények is szakemberhiánnyal küzdenek, és a külföldi intézmények, valamint a magánszektor is folyamatosan keresik a megfelelő szakembereket, óriási az elszívó erő” – magyarázta a kórház bajainak okait a kormánypárti politikus. Mindezek ellenére a miniszter kijelentette: „a mosonmagyaróvári kórházra szükség van, a jövője biztosított!”

Április 5-én az intézménybe látogatott Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese, aki a Kisalföldnek azt mondta: a Karolina Kórház-Rendelőintézet szülészetének és gyermekosztályának jelenlegi működését az Országos Kórházi Főigazgatóság sem tartja optimálisnak, ezen igyekeznek változtatni.

Talán már a húsvéti hétvége után elérjük, hogy a kismamákat és a babákat ne kelljen Győrbe szállítani Mosonmagyaróvárról – tette hozzá, beismerve, hogy jelenleg a gyermekosztályon mindössze három szakorvos és egy rezidens tevékenykedik. Megerősítette: az intenzív terápiás osztály működése szünetel, de az ott dolgozó kollégák a sürgősségi ellátásban vesznek részt, és aneszteziológiai tevékenységet végeznek.

Szondi Zita arról is beszélt, hogy az egynapos sebészeti beavatkozásokat erősítik majd a jövőben. A belgyógyászati osztály mellett a rehabilitációs ellátások fejlesztését tartja még fontosnak a szakember.

A sürgősségi osztály a kórház szándékai szerint hamarosan szintén a régi rend szerint működne (március elejétől sürgősségi betegellátó hely van a Karolinában), mivel az akut betegellátás megerősítését elsődlegesnek tartja a kórház menedzsmentje.

hirdetés

Könyveink