2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

USA: egy egész nemzedék válhat nikotinfüggővé

Másfél millióval több amerikai fiatal szívott e-cigarettát 2018-ban, mint az előző évben, jelentette be a CDC.

Csaknem 4.9 millió amerikai tinédzser élt tavaly e-cigarettával, közölte a szövetségi betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC). Robert Redfield, a CDC igazgatója újságíróknak hangsúlyozta: "a fiatalok e-cigaretta használatának egekbe szökő növekedése azzal fenyeget, hogy a dohányzás csökkentésében elért eddigi eredményeink semmivé foszlanak". Redfield szerint egy egész nemzedék válhat nikotinfüggővé.

Az adat arra késztette a dohánykereskedelmet is ellenőrző Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) vezetőjét, hogy új szabályozást javasoljon az e-cigaretták forgalmazására. Scott Gottlieb, az FDA vezetője elkeserítőnek nevezte az e-cigaretták növekvő elterjedését. "Attól tartok, hogy ez a tendencia 2019-ben is folytatódik, következésképpen kénytelenek vagyunk a szabályozást érintő néhány kemény döntést meghozni", fogalmazott Gottlieb újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy szerinte egyetlen fiatalnak sem szabadna dohányoznia, vagy bármilyen, nikotint tartalmazó terméket használnia. Gottlieb azonban egyelőre nem közölte, hogy milyen intézkedésekkel kívánják szabályozni, illetve visszafogni az e-cigaretták fogyasztását.

Az Altria, amely a világ egyik legnagyobb dohányvállalata, tavaly csaknem 13 milliárd dollárt fektetett be egy e-cigarettát gyártó cégbe. Tizenhat amerikai kutatóintézet pedig, amelyek közül 11 intézmény adományokat kap dohánygyártóktól, a múlt héten az FDA-hoz címzett nyílt levélben szorgalmazta, hogy ne szabályozzák az e-cigaretták forgalmazását. Azzal érveltek, hogy a szabályozás munkahelyeket szüntetne meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink