hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Leelőzi a marihuána a cigit és az alkoholt

Egy friss kutatás kimutatja, hogy az első cigi ideje jóval hátrább tolódik, viszont a marihuánát egyre hamarabb próbálják ki a fiatalok a 24.hu szerint.

Drug and Alcohol Dependence tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint 1986-ban még azt nyilatkozták a fiatalok, hogy a nyolcadik osztály elején próbálják ki először a cigarettát, míg 2016-ra ez áttolódott a kilencedik osztály végére. Sokkal kevesebben vannak, akik először cigiztek, aztán füveztek: 1995-ben a válaszadók 75 százaléka mondta azt, hogy egy évvel előbb próbálta ki a cigit, mint a marihuánát, de 2016-ban már csak a diákok 40 százaléka nyilatkozott így.

Az alkoholfogyasztás is hasonló tendenciákat mutat: 1976-ban átlagosan a kilencedik osztályban ivott először a diák alkoholt, ami 2016-ban a tizedik osztály elejére tolódott. 1995-ben a válaszadók 69 százaléka vallotta azt, hogy egy évvel előbb ivott először alkoholt, mint hogy kipróbálta a marihuánát, 2016-ra ez az arány is 47 százalékra csökkent.

A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy egyre egyértelműbbek a dohányzás káros hatásai, a marihuána mellékhatásaival kapcsolatban pedig enyhül a közvélemény. A tudósok azt is megjegyzik, hogy pontosan ezért valószínűleg a kannabiszhasználók aránya a jövőben tovább fog emelkedni, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink