hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ürülékükkel fenyegetnek a macskák

Az Egyesült Államokban évente 1,2 tonna macskaürülék kerül a szemétbe, mely Toxoplasma-fertőzések forrása lehet – figyelmeztetnek a Stanley Medical Research Institute és a Johns Hopkins University Medical Center kutatói a Trends in Parasitology legfrissebb számában.

A macskák ürüléke Toxoplasma gondiival lehet fertőzött, mely a toxoplasmosis nevű protozooninfekciót okozza. A fertőzés nemcsak gyengült immunrendszerű betegek és várandósok, hanem egészséges személyek körében is járványszerűen terjedhet. A macskaürülékben felhalmozódó Toxoplasma-oocysták sokkal nagyobb problémát okozhatnak, mint azt bárki gondolná, mivel igen hosszú ideig megőrzik életképességüket – figyelmeztet a közlemény egyik szerzője, E. Fuller Torrey, aki azt is kiemeli, hogy a hatóságoknak hathatósabban kellene kontrollálniuk a macskapopulációkat, különösen a szabadon kóborló állatokat.

Az Egyesült Államokban az udvarok és közösségi terek talajának minden négyzetméterére 30 és 4000 közötti oocyta jut, melyek közül már egyetlen elegendő az ember megbetegítéséhez. A macskák a fertőzött egerek, más kisemlősök és madarak elfogása és elfogyasztása során fertőződnek meg a protozoonnal, ami azután a székletével, a talaj, víz vagy fű közvetítésével jut be az emberek szervezetébe. De annak, aki a macskáját az otthonában tartja, és a házban nincs egér vagy patkány, nem kell tartania a fertőzéstől – hangsúlyozza Torrey. Gondosan kell ugyanakkor eljárni, ha a macska időnként szabadon is kószál, a homokozókat le kell fedni, és a kerti munkákat csak kesztyűben szabad végezni. A tanulmány szerzője egy számadatot idéz, mely szerint a körmünk alatt 100 Toxoplasma gondii lehet.

Logikusan felmerülhet a kérdés: hogy szükség van-e rutin vizsgálatokra a Toxoplasma kimutatásához? Torrey válasza: „Nem, kivéve a várandósság esetét. Az emberek 15 százalékának a szervezetében megtalálható a Toxoplasma elleni antitest, köztük az enyémben is. Előfordulhat, hogy a teszt az egyik nap pozitív eredményt ad, míg később negatívat.”

A Pediatric Infectious Disease Journal egy korábbi cikke szerint az Egyesült Államokban nem megfelelő az újszülöttek Toxoplasma elleni védelme. Az USA-ban a kongenitális toxoplasmosissal világra jött újszülöttek körében lényegesen nagyobb arányban fordul elő szem- és agykárosodás, mint Európában – idézi a lap.

De mi is az a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis a gyakori parazitának számító Toxoplasma gondii okozta fertőzés. A betegség többnyire influenzaszerű tünetekkel (láz, torokfájás, nyirokcsomó-duzzanat, fejfájás, fáradtságérzés) jár, de gyakoriak a tünetmentes esetek is. Gyengült immunrendszer esetén, például rákbetegség, AIDS vagy transzplantáció utáni állapot kapcsán súlyosabb állapot alakulhat ki zavartsággal, koordinációs zavarokkal, görcsrohamokkal, tébécére emlékeztető tünetekkel, szemgyulladással.

Amennyiben a fertőzés terhesség alatt jön létre, 30 százalék annak esélye, hogy a magzat is megfertőződik (kongenitális toxoplasmosis), még akkor is, ha az anya tünetmentes. A várandós nő legnagyobb valószínűséggel a harmadik trimeszterben adja át a fertőzést magzatának, súlyosabb kimenetelre azonban inkább akkor kell számítani, ha a magzati infekció az első trimeszterben jön létre. Ilyen esetekben előfordulhat vetélés vagy halvaszületés, újszülöttkori görcsrohamok, sárgaság, súlyos szemfertőzések, agykárosodás, máj- és/vagy lépnagyobbodás. Később, mire a gyermek kamaszkorba lép vagy még később, süketség, visszatérő és súlyos szemfertőzések, rheumatoid arthritis, agytumor, mentális problémák (szkizofrénia, obszesszív-kompulzív zavar, iskolai nehézségek) jelentkezhetnek.

Macskák, macskák mindenhol

Az Egyesült Államokban 1989 és 2006 között körülbelül 50 százalékkal, 54,6 millióról 81,7 millióra emelkedett a macskatartók száma. Ezzel egyidejűleg azonban a humán népesség csupán 23 százalékkal növekedett. És ehhez hozzá kell számolni a szabadon kóborló macskákat, melyek számát 25 és 60 millió közötti értékre teszik az USA-ban. A brit statisztikák is hasonló képet mutatnak: a macskatartók száma 1990 és 2009 között 4,5 millióról 8 millióra emelkedett. Az egész világon, de különösen Kínában és Latin-Amerikában gyarapszik a macskatartók tábora. A macskabarátok sokszor igen nagy közelségben élnek kedvenceikkel. Az idézett közlemény szerzői egy felmérést említenek, mely szerint a macskák 62 százaléka együtt alszik felnőtt gazdájával, míg a gyermekek esetében a macskával alvás aránya 13 százalék.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Nature, Pediatric Infectious Disease Journal)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés