hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Ultrahangos szövetfeszültség-mérő diagnosztikai eszköz abnormális szövetek szűrésére

A University of Sheffield kutatói a Science Advances folyóiratban számoltak be egy új ultrahangos módszerről, amely a szövetek feszültségének mérésével képes megállapítani azt, hogy egy adott lágy szövet egészséges-e vagy sem.

Érdekesség, hogy a technológiai eljárás alapját képező ötlet a vasútépítésben már régóta alkalmazott módszer átvételéből származik: a vasúti mérnökök a sínekben fellépő feszültséget ellenőrizték egy ultrahangos módszerrel. Ennek elve igen egyszerű: feszültség alatt álló anyagban, szövetben a hang jobban terjed.

Az egyetemi kutatók egy ultrahangos készülék módosításával képesek voltak olyan felvételeket készíteni lágy szövetekről, amelyek a belső feszültség mértékéből meg tudták állapítani, hogy az adott szervben vagy szövetben található-e hegesedés vagy rákos elváltozás. A technológia alkalmazásával új, jobb diagnosztikai képességekkel rendelkező ultrahangos képalkotó műszerek építhetők.

Forrás: Zhaoyi Zhang et al, Noninvasive measurement of local stress inside soft materials with programmed shear waves, Science Advances (2023).

David képe a Pixabay-en
David képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink