hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Újabb vélemények az egészségügy átalakításáról

Beláthatatlan orvoshiányt és romló színvonalú betegellátást vizionál Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az egészségügy átalakításáról elfogadott törvénycsomag után a hvg360-nak.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a reformterv néhány eleme az ellátásbiztonságot és az orvosok közellátásban maradását is veszélyezteti. Ezt támasztja alá felmérésük: 4500 orvos letétbe helyezné felmondását, 6800-an az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. Azaz, a 40 ezer magyar orvos mintegy 20 százaléka elégedetlen a törvénnyel. A kamara úgy látja, a törvény növeli a bizonytalanságot és kiszolgáltatott helyzetbe sodorja a dolgozókat.

„Például bármikor a megyén belül bármely másik pontra, akár másfél óra utazásnyira tovább vezényelhetik, áttehetik hosszabb időre, cserében a beteg ebben az esetben, aki a megszokott orvosát keresheti a megszokott helyen, nem fogja megtalálni” – fogalmazott Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára az ATV Híradó-nak.

Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi közgazdász ugyanott azt mondta, egy ilyen helyzet az orvosok és a betegek zöménél felháborodást kelthet, ami a magán-egészségügyi ellátás felé terelheti őket, ugyanakkor túlzónak és korainak tartja a kamara felháborodását. „Az átalakításokra én azt gondolom, hogy szükség van. Az orvos kollégáknak is tisztába kell azzal lenni, hogy alapvetően modernizálni kell ezt az egészségügyet, viszont az államnak is fel kell fognia azt, hogy ilyen kevés pénzből nem lehet működtetni jó színvonalú egészségügyi ellátást” – fogalmazott Rékassy.

*

Elfogadhatatlan, hogy kapsz fizetésemelést, majd néhány hónap múlva levonhatnak a béredből 20 százalékot úgy, hogy ahhoz nincs kidolgozva objektív minősítési rendszer – fakadt ki M. Kiss Csabának Lénárd Rita, aki szerint az orvosi munkát minőségi, nem pedig mennyiségi mutatókkal lehet mérni. Az is kiderül az interjúból, miért veszélyes a munka méréséhez büntetést társítani, és milyen kockázatai vannak, ha a retorzió elkerülésének szempontjai felülírják a szakmai megfontolásokat.

A MOK alelnöke felidézi, hogy a mínusz 20 százalék és a kirendelés már benne voltak az egészségügyi szolgálati jogviszonyt rapid módon bevezető 2020-as törvény tervezetében is, de akkor sikerült elérniük, hogy ezek a buktatók kikerüljenek belőle. Az egyezségre akkor kezet ráztak a miniszterelnökkel, és álmukban sem gondolták, hogy azt utólag semmibe lehet venni. A beszélgetésben szóba kerül még néhány megszegett kormányzati ígéret, reménysugárként pedig a szlovák orvosok sikeres tiltakozási akciója.

(forrás: ATV, hvg360)

cimkék

hirdetés

Könyveink