hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Rendkívüli küldöttgyűlést hív össze az orvosi kamara

Mivel nem vették figyelembe javaslataikat, jövő év elején rendkívüli küldöttgyűlést hív össze a MOK, mondta a Napi.hu-nak Nagy Ákos alelnök.

Több mint 8300 orvos véleménye alapján a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy rendkívüli küldöttgyűlést fog összehívni valószínűleg a jövő év elején, mivel a kormány nem vette figyelembe az új egészségügyi törvényben az orvosok észrevételeit – mondta a Napi.hu-nak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Az új egészségügyi törvénnyel kapcsolatban a jó szándékot nem vonjuk kétségbe, de határozottan az a véleményünk, hogy a büntetés nem lehet minőségi ellátási ösztönző – részletezte Nagy Ákos. A kamara alelnöke szerint a mínusz 20 százalékos alapbér csökkentés fegyelmi büntetéssel ér fel.

Emellett a praxisalap hiánya mellett ellehetetlenül az 1200 fő alatti körzetek eladása is – véli a MOK alelnöke.

A kérdéssorra válaszoló orvosok közül csaknem hétezer az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban dolgozik, 1200 válaszadó a járóbeteg-ellátásban gyógyít, közel kétszáz kitöltő pedig nem a közfinanszírozott ellátásban dolgozik orvosként, vagy nyugdíjas, vagy a magánellátásban tevékenykedik – derül ki a kutatás adataiból.

Mivel az új törvény rendkívüli módon érinti az ügyeleti rendszer átalakítás, ezért azon orvosok között, akik az ügyeleti ellátásban is dolgoznak rendkívül magas a küldöttgyűlés összehívásának támogatottsága.

Arra a kérdésre, hogy a tervek szerint jövőre 2670 milliárd forint forrás jut az egészségügyre, és ez mire lesz elég Nagy Ákos azt mondta: reményeik szerint egy nem alapbér csökkentéssel „ösztönző” minőségbiztosítási rendszerre, az orvosokon kívül a szakdolgozók, és az alapellátásban dolgozók, és az egészségügy területén dolgozó műszaki szakemberek bérfejlesztésére is.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink