hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Újabb pálya nyílhat az ápolók és az orvosok előtt

Jöhet a nagy nyelviskolakáosz – címmel ír az Index arról, hogy már csak az akkreditált intézmények működhetnek tovább, noha annak szabályozása még nem készült el.

Eddig csak akkor volt szükség a négy évre megadott, egy átlagos nyelviskolánál félmillió forintos eljárással megszerezhető akkreditációra, ha az intézmény államilag támogatott képzésre is pályázni akart – eleveníti fel a lap. Akinek megvan az intézményi vagy a programakkreditációja, azt egyelőre nem érinti a változás annak lejártáig. Nekik legkésőbb 2015 márciusa után kell az új szabályozásnak megfelelniük. Akinek azonban nincs, az elvileg most le kellene, hogy húzza rolót.

„Ami eddig a kormány- és miniszteri rendelet tervezetéből nyilvánosságra került, az szakmailag tarthatatlan" – idézik Rozgonyi Zoltánt, a Nyelvtudásért Egyesület elnökét. Példaként említette meg a szaknyelvi képzést, amely az NGM elképzelései szerint csak szakirányú végzettséggel bíró személy által volna megvalósítható. Nyelvtanári képesítést nem kér hozzá, elég volna a C1-es szintű nyelvismeret. „Orvosi szaknyelvet tehát nem a nyelvtanárnak, hanem az ápolónak kellene tanítania” – világított rá a törvény fonákságára Rozgonyi – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)

cimkék

Könyveink