hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Harmincéves kor után nehezebb tanulni

A szinapszisok csökkenésének folyamata, amelynek révén a serdülő agya felnőtt aggyá alakul, 20-as életéveinkben is folytatódik.

Ez a meglepő felfedezés érthetőbbé teheti a skizofrénia kialakulását, amely gyakran fiatal felnőttkorban kezdődik.

Gyermekkorunkra az agysejtek közti szinapszisok túltermelődése a jellemző, majd serdülőkorunkban a fölösleges szinapszisok megszűnnek, míg mások megerősödnek. Néhány év alatt felére csökken a szinapszisok száma és kialakul a felnőtt agy.

Legalábbis ezt hittük eddig. Pasko Rakic, a Yale Egyetem kutatója, valamint a horvátországi Zágrábi Egyetemen és a holland, amszterdami VU Egyetem orvoskarán dolgozó kollégái azonban most azt mutatták ki, hogy a szinapszisok alakulása a 20-as életévekben is folytatódik.

Rakic és munkatársai 32 halott személy prefrontális kérgének szövettani vizsgálatát végezték el – a személyeknél a halál időpontja 1 és 91 éves koruk közé esett. A kutatók megszámolták a dendrittüskéket, amelyek mindegyike szinapszist létesít egy másik neuronnal.

Amint az várható volt, azt találták, hogy gyermekkorban rohamosan nő a dendrittüskék száma és maximumát a 9 éves kor előtt éri el. Ezután számuk csökkenni kezd, azonban a serdülőkor után sem éri el a végleges szintet – noha ezt várták –, hanem fokozatosan tovább csökken majdnem 30 éves korig.

Rakic szerint ez jó hír azoknak, akik új készségeket akarnak elsajátítani életük harmadik évtizedében. Amíg tart a szinapszisok számának csökkenése, a személyek jobban tudnak tanulni, legyen szó egy új nyelv elsajátításáról vagy új fogalmak megértéséről.

Az eredménynek pszichiátriai vonatkozásai is vannak. A prefrontális kéregnek jelentős szerepet tulajdonítanak a skizofrénia kialakulásában, azonban mindmáig nem világos, hogy ebben fejlődési vagy degeneratív folyamatok játszanak szerepet. Az új eredmény fényében valószínűbbnek tűnik, hogy a skizofrénia fellépése az agy késői fejlődési folyamataival áll kapcsolatban.

Az új eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences közölte.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink