hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb nemzetközi szervezet fordult Áder Jánoshoz Geréb Ágnes ügyében

A Szülészeti Egyesületek Európai Hálózatának (European Network of Childbirth Associations, ENCA) is arra kéri Áder János köztársasági elnököt: részesítse kegyelemben Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, akit a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő fogházra ítélt négy otthonszüléses esete miatt.

Mindezt az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom közölte pénteken az MTI-vel. Mint kiemelték, az ítélet ténye mellett az ENCA-tagok azt is kifogásolják, hogy a büntetőperben a nemzetközi bábaszakértők nem kaptak lehetőséget arra, hogy a bíróságon személyesen adják elő szakértői véleményüket, az eljárásban kizárólag olyan kórházi orvosok szakértői véleményére támaszkodtak, akiknek nincs "az otthon szüléssel kapcsolatban közvetlen tudásuk és tapasztalatuk".

A közlemény szerint az ENCA április végén bécsi találkozóján megvitatta a magyar szülész-nőgyógyász ügyét. A tagok "megdöbbenéssel értesültek" arról, hogy Geréb Ágnest két év szabadságvesztésre ítélték. A szervezet képviselői úgy vélik, hogy Geréb Ágnes büntetőpere és elítélése "megdöbbentő bizonyítéka a magyarországi otthon szülést kísérő bábák folytatólagos ellehetetlenítésének". Ezért a bécsi konferencián részt vevő, 17 ország szülészeti egyesületeit képviselő ENCA-tagok arra kérik a magyar államfőt, hogy Geréb Ágnest haladéktalanul részesítse elnöki kegyelemben.

Az ENCA szervezetekből és magánszemélyekből álló hálózat, amely az anyák és a babák szülés körüli ellátásának javításáért kampányol, az Egészségügyi Világszervezetben "megfigyelői státussal bír".

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen két év letöltendő fogházra ítélte négy otthonszüléses esete miatt. Leghamarabb büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhatna, és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától is.

Az államfői kegyelem érdekében korábban több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, eszerint kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják "meghurcolását". Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom szerdán közölte az MTI-vel, hogy a brit Királyi Bábakollégium elnöke, Lesley Page professzor azt kéri Áder Jánostól, adjon elnöki kegyelmet Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak.

Szerdán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte: a jogerős ítélet ellenére nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. Mint írták, a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz Geréb Ágnes korábban beadott kegyelmi kérelméről.

A bírósági eljárásban érintett esetektől függetlenül februárban további otthonszüléses ügyekben vádolták meg Geréb Ágnest. Skoda Gabriellának, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt nyújtott be vádiratot. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink