hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Geréb-ügy: megvárják a börtönnel az államfői döntést (Bővítve!)

Nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek május 3-án, miután a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte a végrehajtás elhalasztását.

A KIM szerint a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz Geréb Ágnes foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász korábban beadott kegyelmi kérelméről.

A halasztás engedélyezéséről Geréb Ágnes ügyvédjét és az illetékes bíróság büntetés-végrehajtási csoportját pénteken tájékoztatta a KIM.

A Fővárosi Törvényszék egy március 8-án benyújtott kérelem alapján már három hónapos halasztást adott és úgy döntött, Geréb Ágnesnek csak májusban kell megkezdenie kétéves fogházbüntetését. Ettől függetlenül viszont a szülész-nőgyógyász más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van. Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász ügyvédje akkor az MTI megkeresésére azt mondta: a bíróság arra való hivatkozással engedélyezte a halasztást, hogy Geréb Ágnes időközben kegyelmi kérelmet nyújtott be.

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen két év letöltendő fogházra ítélte négy otthonszüléses esete miatt. Az államfői kegyelem érdekében korábban több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben leszögezték: kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják "meghurcolását".
Mindeközben februárban újabb ügyekben vádolták meg Geréb Ágnest, mert a korábbi tiltás ellenére folytatta szülész-nőgyógyászi tevékenységét.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint azokban a további otthonszüléses ügyekben, amelyek miatt a szülész-nőgyógyász már több mint egy éve házi őrizetben van, a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt nyújtott be vádiratot.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság február közepén, nem jogerős végzésében az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának a kihirdetéséig meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét. Ezt azzal indokolták, hogy az ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való eltiltás, másrészt a büntetőeljárás hatálya alá esik. A bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján úgy ítélte meg, szükséges, de egyben elegendő is a házi őrizet alkalmazása annak érdekében, hogy a vádlott hasonló jellegű cselekményt ne kövessen el. 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés