hirdetés
2025. július. 19., szombat - Emília.
hirdetés

 

Újabb ellenség: az emulgeálószerek

Még egy élelmiszeripari adalékanyag, ami hozzájárulhat az elhízás- és cukorbetegség-, illetve gyulladásos bélbetegség járvány tombolásához – a szabályozóknak újra kellene gondolniuk, milyen módszerekkel tesztelik az élelmiszerek biztonságosságát.

Nem csak a jégkrémek szerelmeseinek kell átszerkeszteni menüjüket: szimulált humán bélt használó vizsgálataikban amerikai kutatók újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a legtöbb feldolgozott élelmiszerben megtalálható emulgeálószerek fogyasztása elhízás, diabétesz és gyulladásos bélbetegség kialakulásához vezet, írja Michael Le Page a New Scientistben. Az emulgeálószereket az étel textúrájának javítására használják, mivel az elegyítő tulajdonságú anyagok megakadályozzák a víz- és zsírnemű összetevők különválását a keverékekben, így pl. a jégkrémben vagy a majonézben.

Tavaly Benoit Chassaing mikrobiológus és munkatársai (Georgia State University) a Nature-ben számoltak be arról, hogy egérkísérletekben kimutatták: az emulgeálószerek megváltoztatják a bél mikrobiomját, a módosult bélflóra pedig glükózintolerancia kialakulását eredményezi. Chassaing és munkatársai a feldolgozott ételekben gyakran előforduló emulgeálószereket: karboximetilcellulózt (az EU-ban: E566) vagy poliszorbát-80-at (E433) adtak az egészséges egerek táplálékához, amelyekben csökkent a bélbaktérium-flóra diverzitása, elhízás és metabolikus zavarok alakultak ki. A humán gyulladásos bélbetegség kutatására kifejlesztett genetikailag módosított modellállatokban pedig az emulgeálószerek hatására fokozódott a fellángolások gyakorisága és súlyossága.

Mint az eredményeket ismertető cikk kifejti, ez az első alkalom, hogy direkt összefüggést mutattak ki az emulgeálószerek és az egészségi állapot között. A kutatók nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy eddig azért nem találtak rá az összefüggésre, mert lehetséges, hogy csak a populáció egy része érzékeny az emulgeálószerek hatására, továbbá bizonyos, hogy nem pusztán az emulgeálószerek felelősek a diabétesz és a gyulladásos bélbetegség növekvő gyakoriságáért.

Chassaing és munkatársai azonban azt is meg akarták vizsgálni, hogy a kísérleti állatokon túl eredményeik emberekben is megállják-e a helyüket. Ezért tavalyi eredményeik után az emulgeálószerek (E566 és E433) hatását belgiumi kutatókkal együttműködve emberi bélszöveten is megvizsgálták. Az új eredmények szerint az emulgeálószerek hatására megnő egy bakteriális protein, a flagellin koncentrációja, márpedig ismert, hogy a flagellin nagy koncentrációban gyulladást okoz. A továbbiakban a kutatók humán vizsgálatokat is szeretnének folytatni, és már elkezdték az önkéntesek toborzását.

Egyes kritikusok – így pl. Patrice Cani belgiumi táplálkozáskutató – szerint Chassaingék tavalyi állatkísérleteikben olyan magas koncentrációban használták az emulgeálószereket (az egerek italának 1%-a volt E566 vagy E433), amit emberek ritkán fogyasztanak, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az FDA pl. 15 különböző emulgeálószer használatát engedélyezi, és mivel tartósító hatással is rendelkeznek, nem könnyű olyan félkész, illetve készterméket vásárolni, amelyikben nem fordul elő legalább egyikőjük. Mint Cani leszögezi: bármi is lesz a humán vizsgálatok eredménye, a szabályozó hatóságoknak újra kell gondolniuk, hogyan érdemes tesztelni az élelmiszerek biztonságosságát, mivel a jelenleg használatos módszereket még az előtt fejlesztették ki, hogy ráébredtünk volna, milyen fontos a bélflóra szerepe az egészség megőrzésében, és milyen óriási mértékben befolyásolja mikrobiótánk összetételét az, hogy mit eszünk.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more A tudatos jelenlét a függőségből kivezető úton

    Ez a hiánypótló kötet függőségben érintetteknek nyújt praktikus, minden részletre kiterjedő útmutatást a...

  • learn more Hány barátod is van?

    Könnyű a hálózatok tudományában egy elvont matematikai elméletet látni. Pléh Csaba, Unoka Zsolt és munkatársaik könyve gyökereiben megváltoztatja...

  • learn more HOUSE A SEBZETT GYÓGYÍTÓ A TELEVÍZIÓBAN

    A Dr. House egy világszerte ismert, régóta sikeres orvosi dráma. A House – A sebzett gyógyító a televízióban Jungiánus...

  • learn more A magánpraxis-marketing kézikönyve

    A magyar privát egészségügy robbanásszerű növekedésének lehetünk tanúi. De évről évre már nem csak a magánpraxisokban...

  • learn more Velencei-tó látványtérképe

    Az elmúlt évek jelentős turisztikai fejlesztései is megtalálhatóak már a Civertan Grafikai Stúdiónak a Velencei-tavat és térségét bemutató...

  • learn more Sportélettani kislexikon

    A sportélettan a sportnak és általában az emberi test mozgásainak az életfolyamatokra gyakorolt hatásaival, és a teljesítőképesség lehető...

  • learn more Nyirády Péter- Rurik Imre (szerk.) UROLÓGIA A HÁZIORVOSI GYAKORLATBAN

    Az elsősorban háziorvosok, illetve más szakorvosok számára készült könyv...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Discoveries in Gastroenterology

  • learn more Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata

    A HGYE és a PharmaMedia gondozásában készült "Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata orvosi kézikönyv" egyedülálló ezen...

  • learn more Az Önök Bizottsága

    Ebben a sorsfordító korszakban mit jelentett az amerikai pszichoanalitikusok kezdeményezésére 1938-ban létrehozott szervezet, az Emergency Committee on...

  • learn more Álláskeresők könyve

    Hányan keresnek ma állást Magyarországon? Hányan készülnek feladni, és ami rosszabb, hányan adták, adják fel? Hiánypótló könyv magyar szerzőtől az...

  • learn more Általános ápolástan és gondozástan

    A kötet az elmúlt évtizedekben jelentős változáson átment ápoláselméleti feladatok mellett részletesen foglalkozik az egészséges...

  • learn more Májsebészet

    A könyv elsődleges célja olyan májsebészeti munka létrehozása, amely segítséget nyújthat ügyeleti éjszakán a fiatal szakorvosnak, ha többek között rupturált...

  • learn more Delfi örökösei - Önismereti csoportok – elmélet, módszer, gyakorlat

    Végre megjelent a hetedik kiadás! Ami – néhány kisebb javítástól eltekintve – azonos...

  • learn more A fogyasztóra hangolva

    A fogyasztók dühösek, nagyon dühösek! A válság zűrzavarában nyugtalanok és rosszkedvűek: úgy érzik, hogy becsapták és magukra hagyták őket....

  • learn more Misce fiat...

    Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

  • learn more Pszichoanalitikus terápia – Kutatás

    A pszichoszomatikus gyógyászat, csakúgy mint a pszichiátria, elképzelhetetlen pszichoanalízis nélkül. A pszichoanalízis több mint...