hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Új Uniós szabályozás az egészségturizmusra

Az Európai Unió egészségturizmust szabályozó újonnan elfogadott javaslatát ismerteti, elemzi a Népszabadság. De mik a jelenleg hatályos törvények?

„Sokéves vita végére tettek pontot az EU-tagállamok egészségügyi miniszterei, ám kérdés, hogy mennyit nyernek ezzel a „mezei” páciensek. Merthogy (ha az új jogszabály végigjut az uniós labirintuson) a betegek egy másik tagországban is kérhetnek majd orvosi ellátást, és ezért fizetnek is nekik – pontosan annyit, amennyibe a beavatkozás odahaza került volna. Értsd: a Svédországban vagy Nagy-Britanniában megoperált magyar állampolgár kezébe a magyar árat nyomja a biztosító.”

A döntés természetesen a szakembereket is megosztja, az EU-elnökséget betöltő Spanyolország tárcavezetője, Trinidad Jiménez „az európai egészségügy nagy napjának nevezte”, míg Nicola Bedlington, az Európai Betegfórum (EPF) igazgatója úgy látja, „A rugalmasság hiánya megkérdőjelezi az alapvető okokat, amiért az irányelvet egyáltalán kidolgozták”.

 

De mi a helyzet jelenleg? Mire tarthat igényt a beteg a rendeletek alapján?

mutet

Sürgősségi egészségügyi ellátást, teljes egészségügyi ellátást vagy hazai helyett külföldi gyógykezelést kaphatnak a magyar állampolgárok az EU tagállamaiban attól függően, hogy átmenetileg vagy végleges ottlakás céljával, illetőleg kifejezetten valamilyen gyógykezelés igénybevétele miatt tartózkodnak az adott tagállamban.

Azaz a rendeletek lehetőséget biztosítanak arra, hogy amennyiben az uniós állampolgár saját országában nem jut hozzá, valamelyik másik tagállamban vegye igénybe a szükséges gyógykezelést. Ez a jog a biztosítás alapján egyébként itthon is nyújtható ellátásokra csak akkor vonatkozik, ha azokhoz az általában szükséges időn belül nem lehet hozzájutni. A külföldi gyógykezeléshez támogató orvosi szakvéleményt kell beszerezni.

 

A gyógykezelés költsége

A magyarországi biztosítás és a külföldi kezelés indokoltságát alátámasztó orvosi szakvélemény alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti, ezen vállalásáról igazolást ad. A szakvéleményt jelenleg a gyógykezelés jellege szerint illetékes országos intézet orvosi bizottsága nyújtja.

Az orvosi bizottság eljárását kezdeményezheti a beteg, annak hozzátartozója vagy kezelőorvosa.

A külföldi (más tagállamban történő) egészségügyi ellátás költségtérítési lehetőségeit összegző folyamatábra itt található.

 

Itthon megszerzett jogainkat más tagállamok elismerik

  • ha itthon már rendelkezünk biztosítással, nem kell újból biztosításba lépnünk a másik tagállamban, azaz tiltják a kétszeres biztosítást és
  • egyetlen tagállamban sem érhet bennünket hátrányos megkülönböztetés azon az alapon, hogy más állam állampolgárai vagyunk, végül
  • korábbi biztosításunk nem veszik el, a biztosításban töltött, illetve szolgálati időt a szolgáltatások nyújtásakor figyelembe veszik.

A Népszabadság teljes cikkét itt olvashatja.

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink