hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nyílt levél a miniszternek

Nyílt levélben fordultak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez a szenvedély- és a pszichiátriai betegeket ellátó közösségi szolgálatok. Mint ugyanis megállapítják: a jövő évi költségvetésben az erre a területre jutó idei összegeknek csupán 61 százaléka szerepel.

Aggodalommal tölti el a jövő évi költségvetés tervezetében a „Támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, jelzőrendszeres és házi segítségnyújtás, utcai szociális munka és krízisközpont finanszírozása” címszó alatt szereplő 4.448.300.000 Ft keretösszeg a szenvedély- és pszichiátriai betegeket ellátó közösségi szolgálatokat. Ez az összeg ugyanis mindössze 61,1%-a a 2011-ben ezen a területen rendelkezésre álló forrásoknak.

Mint a miniszternek írott nyílt levelükben az érintettek megállapítják, mindez azért különösen aggasztó, mert a 2011. évi források is csak válságmenedzselésre voltak elegendőek, ugyanakkor a 2012. évi tervezetben szereplő összeg a korábbiakhoz képest szélesebb szolgáltatáspaletta finanszírozását célozza. Azért is érthetetlennek tartják a helyzetet, mert a 191/2008 (VII.30.) kormányrendelet alapján az ilyen szolgáltatások befogadására és állami támogatására 2011. szeptember 23-i beadási határidővel meghirdetett pályázat 6.482.667.750 Ft keretösszeget irányozott elő. Ez az összeg ugyan kisebb a 2011. évinél, ám a költségvetési javaslatban szereplő kiadásoknak közel másfélszerese.

A szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek közösségi ellátása keretében 2011-ben 9400 ellátásra szoruló kliensről 154 szolgáltatás gondoskodott, éves szinten átlagosan fejenként 182.766 Ft forrás felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy változatlan egy főre jutó finanszírozás mellett a tervezetben szereplő összeg esetén 3666 kliens ellátatlan maradhat 2012-ben. Különösen is igaz ez az állítás annak ismeretében, hogy az OPNI bezárását a gondozóhálózat fejlesztése nem követte, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felállítása késlekedik, így a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátása a pszichiátriai gondozók mellett döntően a közösségi ellátás keretein belül, a civil ellátók domináns szerepvállalásával valósul meg – írják a nyílt levél aláírói, akik szerint a közösségi alapú, otthonközeli szolgáltatásokat az új szolgáltatási törvénytervezet is prioritásként kezeli. Mint állítják, a szenvedélybetegek és illegális szerhasználók legnehezebben ellátásba vonható csoportjának elérését biztosító alacsonyküszöbű szolgáltatások működése is alapvetően veszélybe kerül, hiszen ennek finanszírozását is a csökkentett keretnek kellene biztosítania.

„A kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok” finanszírozására mindössze 300.000.000 Ft-ot irányoz elő a költségvetés-tervezet, ami szintén drámai csökkenést jelent a 2011. évivel való összehasonlításban. Ez azért is problematikus, mert komolytalanná teszi az Új Nemzeti Drogstratégiai tervezetben magasan priorizált egészségfejlesztési/prevenciós tevékenység megvalósíthatóságát, illetve hiteltelenné általában a stratégiában megfogalmazottakat. Mindezek azon túlmenően, hogy veszélyeztetik a leginkább marginalizált kliensek ellátását, és ellátásba juttatását, pazarló gazdálkodást jelentenek a rendelkezésre álló, elkötelezett humánerőforrással – közlik a miniszterrel az érintettek, arra kérve Réthelyi Miklóst, kövessen el mindent, hogy legalább a 2011-es szinten biztosítható legyen a feladatok ellátásához szükséges forrás. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink