hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ébresztés kómából

Az általános anesztetikumok használata után, azaz a műtéti altatásból ébredve a páciensek általában egy kis ideig olyan állapotban vannak, mintha részegek lennének. Egy bostoni kutatócsoport megtalálta a módját, hogyan lehet lerövidíteni ezt a „részeg” periódust.

Jelenleg nem tudjuk az altatás hatásait visszafordítani, csak ülünk, és várjuk, hogy a gyógyszerek hatása megszűnjönnyilatkozta a New Scientistnek Emery Brown, a Massachusetts General Hospital aneszteziológusa. Ezt orvoslandó, Brown és kutatócsoportja patkánykísérleteik során abból indultak ki, hogy az anesztetikumok gátolják az agykérgi neuronok tüzelését, tehát az ébresztéshez olyan szert kell keresni, amely ellenkezőleg, serkenti az idegsejtek aktivitását. Többféle szer kipróbálása után találtak egyet, amely a kísérleti állatok ébredési periódusát az átlagos 280 másodpercről 90 másodpercre tudta csökkenteni.

A sikeres szer a Ritalin, ami növeli a dopamin szintjét az agy éberségért felelős területein. A kutatók, akiknek tanulmánya az Anesthesiology című szaklapban jelent meg, a Ritalinhoz hasonló hatású anyagokat olyan irányban is vizsgálnak, hogy segítségükkel ébreszthetők-e a kómában lévők. 

A Ritalin (methylphenidate) pszichostimuláns hatású gyógyszer, figyelemhiányos hipeaktivitásban szenvedő gyerekek és narkolepsziások kezelésére használják. Szerkezetileg a speed néven is ismert drog, az amfetamin rokona, farmakológiai hatása hasonló a kokainéhoz. 

A figyelemhiányos hiperaktivitás kezelésére azért lehet alkalmas, mert, mint Candice Drouin írja a Journal of Neurophysiology egy korábbi számában, két ellentétes irányban is működik: egyrészt növeli a noradrenalin és a dopamin szintjét, másrészt gátolja, hogy az agy reagáljon a figyelemelterelő ingerekre. 

Emery Brown és munkatársai tavaly év végén a New England Journal of Medicine-ben az általános érzéstelenítés, az alvás és a kóma közötti hasonlóságokkal és különbségekkel kapcsolatos vizsgálataikról számoltak be. Megállapították, hogy csak az alvás legmélyebb stádiuma hasonlít a kómához, és annak is csak a legfelszínesebb stádiumához. Mint írják: az általános érzéstelenítés alapjában reverzibilis kómának felel meg.

A kutatók arról is beszámolnak, hogy vizsgálataik során milyen paradoxonokba ütköztek, milyen meglepetések érték őket. Például az altatóként használt ketamin alacsony dózisban aktiválja az agyat, és hallucinációkat gerjeszt – ezért is használják illegálisan „kábítószerként”. Magasabb dózisban azonban valószínűleg a túl nagy aktivitás már „kiüti” az agyat, hasonlóan, ahogy az elektrosokk. Alacsony dózisban azonban a ketamin depressziósok kezelésére is használható.

Egy másik meglepő felfedezés, amely már néhány éve ismert, de most a bostoni kutatók megerősítették: az altatószerként használatos zolpidem nevű szer segíthet kómában lévő betegek bizonyos funkcióinak helyreállításában, esetleg ébresztésében. Ennek köze lehet ahhoz, hogy az anesztézia első szakaszában a talamusz aktivációja következik be, ilyenkor az altatottak mozoghatnak vagy hangokat is kiadhatnak.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés