hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

December elejére a kormány elé kerülhet a nemzeti drogstratégia tervezete

December elejére a kormány elé kerülhet a nemzeti drogstratégia tervezete, ezután az Országgyűlés szavaz majd az ehhez kapcsolódó határozatról - jelentette be Téglásy Kristóf, a Nemzet Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője.

A munkaanyagot egy 11 tagú bizottság állította össze. Akkor lesz hivatalosan is drogstratégia, ha az Országgyűlés elfogadja. A konkrét lépéseket ugyanakkor a tervezettől nem lehet elvárni; az országgyűlési határozat elfogadása után a kormány döntései alapján vezetnek majd be konkrét intézkedéseket.

Háromlépcsős szakmai egyeztetés után készül el a stratégia tervezetének végleges szövege. A drogstrategia.hu weboldalon bárki megteheti észrevételeit, de konzultációs napokat is szerveznek, ahol a stratégiát előkészítő munkacsoport találkozik a szakmai és civil szervezetek vezetőivel.

A 2006-2007-es adatokhoz képest 150 százalékkal nőtt a gyermekek, fiatalkorúak körében a kábítószerezők vagy a drogok valamelyikét legalább egyszer kipróbálók aránya. Grezsa Ferenc, a stratégiát előkészítő, májusban alakult szakértői munkacsoport vezetője azt mondta: szeptember végére várható, hogy a tárca és az államtitkárság számára a drogstratégia javaslatait megfogalmazzák. Az anyag alapértékeket, alapelveket, lehetséges cselekvési terveket fogalmaz meg, és új benne, hogy a kábítószer által okozott nehézségeket "nem ragadja ki a szenvedélybetegségből adódó, és általában a lelki egészségre vonatkozó problémák közül".

Drogfogyasztók esetében a "felépülés-központú megközelítést" tartják fontosnak, ami egybevág a nyugati legújabb trenddel, ezért a szakmai munkában, a forráselosztásban és a kommunikációban a felépülést állítják központba, amivel azt üzenik, hogy "van remény a gyógyulásra, a kilábalásra, az életvezetés gyökeres megváltoztatására". A korábbi drogfogyasztók visszailleszkedése a társadalomba "jó eséllyel lehetséges", ha az ehhez szükséges intézményrendszert kiépítik, és ha ebben a társadalom is partner.

Grezsa Ferenc rámutatott: a dizájner drogok kérdését is nagy hangsúllyal kezeli a stratégia tervezete, a szabályozás azonban sok esetben lemaradva követi az új szerek előállítását és forgalmazását. (A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő.) Grezsa Ferenc szerint a gyermekaddiktológia 40 éve megoldatlan Magyarországon, ezért ennek teljes rendszerét ki kell építeni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink