hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új telefonos applikáció a hátfájás kezelésének támogatására

A JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg norvég és dán kutatók cikke egy új telefonos alkalmazásról, mely segítséget nyújthat a hátfájás kezelésében.

A selfBACK névre keresztelt applikáció először számos kérdést tesz fel a betegnek, melyeket megválaszolva a lehető leginkább hasonló betegcsoporttal veti össze egy mesterséges intelligencián alapuló módszer a kezelés módját és a terápia során elért haladást. Az app elmagyarázza a betegnek a hátfájás okát, és egyrészt tornagyakorlatokat javasol, másrészt tájékoztatást ad arról, milyen mozgásformákat szabad elvégezni és milyeneket nem. A telefonon a javulás függvényében minden hétre lebontva egy terv jelenik meg az elvégzendő tornagyakorlatokról.

Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash
Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash

A kutatók 460 beteg bevonásával egy randomizált klinikai vizsgálatot végeztek az alkalmazás hasznosságáról, ahol a résztvevők fele standard kezelést kapott, míg a másik fele a standard kezelés mellett az appot is használta. A három, hat és kilenc hónap múlva felvett eredmények szerint főbb javulás a kontroll csoport 39%-ánál jelentkezett, míg ez az arány az alkalmazást használók körében 52% volt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés