hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új kombinált vizsgálati terápia tripla negatív emlőrák kezelésére

A McGill University kutatói a Nature Communications hasábjain számoltak be eredményeikről, melyek egy új, első vonalbeli célzott terápia ígéretét rejtik tripla negatív emlőrák indikációban.

A vizsgálat első részében 150 olyan gént azonosítottak, amelyek vagy onkogén vagy tumorszuppresszor hatásúak, majd CRISPR/Cas9 technikával külön- külön kiütötték mindegyiket, és vizsgálták a funkcióvesztés következményeit. Megfigyelték, hogy tripla negatív emlőrákban az MTOR onkogén útvonal aktiválódik, míg a HIPPO tumorszuppresszor útvonal gátlódik, és valószínűleg ez a kettős hatás teszi ilyen agresszív lefolyásúvá ezt a ráktípust.

A kutatók azonban egy lépéssel tovább mentek, és számítógépes elemzéssel olyan, már létező hatóanyagot kerestek, ami ezen útvonalak aktivitását befolyásolja. Az apoptózist okozó Torin1 a modell szerint sikeresen blokkolta az MTOR útvonalat, míg a retinabetegség kezelésében használatos verteporfin aktiválta a HIPPO útvonalat. Hamarosan rájöttek arra is, hogy a két hatóanyag szinergisztikusan működik, ezért hamarosan klinikai vizsgálatok is kezdődhetnek a kombinált terápia értékelésére.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés