hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új eredmény: már nem a koleszterin és a zsír az elsőrendű vádlott

Amerikai kutatók új – a húsokban, étrendkiegészítőkben, energiaitalokban egyaránt előforduló  – felelőst találtak az erek töntkretételéért – tudatja a hvg.hu.

Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsban lévő koleszterin és telített zsír a fő bűnös a szívbetegségek kialakulásában, a vörös húsokban és étrend-kiegészítő formájában is megtalálható L-karnitin okozza az artériák megkeményedését. A Nature Medicine című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerzői szerint egy gyomorbaktérium átalakítja az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá (TMAO), erről a vegyületről vélik úgy a szakemberek, hogy elősegíti az érszűkület kialakulását – magyarázza a lap.

Eredményeik ellenőrzésére a szakemberek egérkísérleteket is végeztek, L-karnitinban gazdag diétának vetették alá két csoportban az állatokat. Egyik csoportjukban úgy találták, hogy az ilyen étrend kétszeresére növelte az érszűkület kialakulását. A másik egércsoportban, ahol a gyomor baktériumállományát antibiotikumos kezeléssel csökkentették, az a L-karnitinban gazdag diéta nem vezetett az érfal megkeményedéséhez.

Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. Ez az anyag a természetben fordul elő, rengeteg élelmiszerben - marha-, bárány-, kacsa-, disznóhúsban - megtalálható, és étrend-kiegészítőként is forgalmazzák, sőt az energiaitalok egyik összetevőjeolvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink