Új eredmény: már nem a koleszterin és a zsír az elsőrendű vádlott
Amerikai kutatók új – a húsokban, étrendkiegészítőkben, energiaitalokban egyaránt előforduló – felelőst találtak az erek töntkretételéért – tudatja a hvg.hu.
Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsban lévő koleszterin és telített zsír a fő bűnös a szívbetegségek kialakulásában, a vörös húsokban és étrend-kiegészítő formájában is megtalálható L-karnitin okozza az artériák megkeményedését. A Nature Medicine című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerzői szerint egy gyomorbaktérium átalakítja az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá (TMAO), erről a vegyületről vélik úgy a szakemberek, hogy elősegíti az érszűkület kialakulását – magyarázza a lap.
Eredményeik ellenőrzésére a szakemberek egérkísérleteket is végeztek, L-karnitinban gazdag diétának vetették alá két csoportban az állatokat. Egyik csoportjukban úgy találták, hogy az ilyen étrend kétszeresére növelte az érszűkület kialakulását. A másik egércsoportban, ahol a gyomor baktériumállományát antibiotikumos kezeléssel csökkentették, az a L-karnitinban gazdag diéta nem vezetett az érfal megkeményedéséhez.
Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. Ez az anyag a természetben fordul elő, rengeteg élelmiszerben - marha-, bárány-, kacsa-, disznóhúsban - megtalálható, és étrend-kiegészítőként is forgalmazzák, sőt az energiaitalok egyik összetevője – olvasható a hvg.hu-n.