hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Karnitin a májrák ellen

A karnitinhiány szerepet játszhat a rosszindulatú májdaganatok kialakulásában és progressziójában, így kézenfekvőnek látszik, hogy külső karnitinpótlással akadályozzuk meg vagy lassítsuk a májrák folyamatát.

Az L-karnitint részben a máj és a vese termeli, részben kívülről, a táplálékkal (elsősorban vörös húsokkal és tejtermékekkel) kerülhet be a szervezetbe. Nem új felfedezés az sem, hogy a karnitinhiány a hepatokarcinogenezis kockázati tényezőjének tekinthető.
Egy szaúd-arábiai kutatócsoport arról adott hírt a World Journal of Gastroenterology című lapban, hogy karnitin hiányában masszív degeneratív eltéréseket, valamint a prekancerózus elváltozások számának megszaporodását észlelték kísérleti patkányok májában. L-karnitin-pótlás hatására a kiterjedt morfológiai elváltozások jórészt visszafejlődtek, és a májenzimek emelkedett szintje is rendeződött.
Az L-karnitin-pótlással történő prevenció jelentőségét aláhúzza, hogy a rosszindulatú daganatok jelentős hányadát képező májrák az esetek túlnyomó többségében már előrehaladott állapotban kerül felismerésre, amikor a terápiára fordított jelentős anyagi áldozatok ellenére is csak igen szerény túlélési eredmények várhatók.
Az L- karnitin önmagában vagy más természetes kemopreventív készítménnyel együtt adagolva alkalmas lehet a tumor kivédésére, illetve a már kialakult betegség progressziójának lassítására, sőt visszafordítására is. Ehhez azonban mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a karnitinhiány milyen molekuláris mechanizmus révén vezet daganatképződéshez, miként függ össze a daganat típusa a kemoterápia elleni rezisztenciával, illetve a kívülről bevitt karnitin hogyan képes befolyásolni a tumor kialakulását és tovaterjedését.

Dr. Simonfalvi Ildikó

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés