Vöröshús-kockázat
Daganatforrás
Az American Cancer Society nagyvolumenű tanulmánya megerősítette a vörös húsok fogyasztása és a kolorektális daganatok előfordulása közötti összefüggést.
A Cancer Prevention Study II közel 149000, 50–74 éves alanya 1982-ben, majd 1993-ban is kérdőívet töltött ki táplálkozási szokásairól. Az American Cancer Society (ACS) munkatársai azt vizsgálták, hány résztvevőnél alakult ki vastagbéldaganat 2001-ig a vörös húsok fogyasztásával összefüggésben, ezenkívül felmérték a baromfi- és a halfogyasztás hatását is (JAMA 2005;293:172–182). Az elemzések során az elfogyasztott hús mennyisége szempontjából a felső és az alsó harmadba tartozók adatait hasonlították össze. A férfiaknál napi 85 grammos (nagyjából egy nagyobb hamburgernyi), míg nőknél napi 57 grammos vöröshús-fogyasztásnál kezdődött a felső harmad. A mindkét kérdőív szerint legtöbbet fogyasztók körében – a legkevesebbet fogyasztókhoz képest – 30–40 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki daganat a vastagbél alsó szakaszán vagy a végbélben.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!