hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Vöröshús-kockázat

Daganatforrás

Az American Cancer Society nagyvolumenű tanulmánya megerősítette a vörös húsok fogyasztása és a kolorektális daganatok előfordulása közötti összefüggést.

A Cancer Prevention Study II közel 149000, 50–74 éves alanya 1982-ben, majd 1993-ban is kérdőívet töltött ki táplálkozási szokásairól. Az American Cancer Society (ACS) munkatársai azt vizsgálták, hány résztvevőnél alakult ki vastagbéldaganat 2001-ig a vörös húsok fogyasztásával összefüggésben, ezenkívül felmérték a baromfi- és a halfogyasztás hatását is (JAMA 2005;293:172–182). Az elemzések során az elfogyasztott hús mennyisége szempontjából a felső és az alsó harmadba tartozók adatait hasonlították össze. A férfiaknál napi 85 grammos (nagyjából egy nagyobb hamburgernyi), míg nőknél napi 57 grammos vöröshús-fogyasztásnál kezdődött a felső harmad. A mindkét kérdőív szerint legtöbbet fogyasztók körében – a legkevesebbet fogyasztókhoz képest – 30–40 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki daganat a vastagbél alsó szakaszán vagy a végbélben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSUPOR DEZSŐ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés