hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ügyeleti szerződés nélkül is ügyeltek háziorvosok

Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a 24.hu-nak azt mondta, az alacsony színvonalú jogi szabályozottság miatt alakulhatott ki ez az anomália.

Nagy Marcell emlékeztet: a régi rendszerben a háziorvosoknak alapvető kötelezettségük az ügyeleti ellátás megszervezésében való részvétel volt. Ez eddig az önkormányzatok feladata volt (illetve azokban a megyékben, ahol még nem működik az új rendszer, továbbra is az). A helyhatóságoknak két lehetőségük volt:

  • a háziorvosokkal közvetlenül kötöttek szerződést, és szervezték meg az ügyeleti ellátást,
  • vagy nem közvetlenül az orvosokkal, hanem ügyeletszervező cégekkel kötöttek szerződést, vagyis továbbadták ezeknek a cégeknek az ügyeletszervezés feladatát.

Azokban a régiókban, ahol cégek szervezték az ügyeletet, számos háziorvos egyáltalán nem is ügyelt. Az, hogy részt kell venniük az ügyeleti ellátásban, szerepelhetett ugyan az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződésükben, de ha a település átadta egy cégnek a szervezést, akkor ettől akár el is tekinthetett – magyarázta a kamara titkára.

Február 1-jétől azonban alapvetően változott a helyzet: egy másfél éves pilot-program után Hajdú-Bihar vármegyében elindult az az ügyeleti rendszer, amelyet már az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szervez. Az ügyeleti feladatok koordinálása tehát azokban a vármegyékben, ahol az OMSZ átvette az ellátást, kikerült az önkormányzatok feladatai közül, az erre szakosodott, profitorientált cégekkel kötött korábbi szerződések pedig megszűntek.

Jelenleg Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Győr-Moson-Sopron vármegye háziorvosainak kötelezően részt kell venniük az ügyelet működtetésében, amelyre őket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatal megfelelő szerve utasíthatja is, ugyanakkor a mentőszolgálattal nem kötelező szerződést kötniük.

Vagyis az, aki most élő szerződés nélkül ügyel, abban a jogi helyzetben találja magát, hogy egyrészt eleget tesz a kötelezettségének, mert közreműködik az ügyeletben, másrészt viszont a megbízó (vagyis az OMSZ) kvázi feketén foglalkoztatja. Elvileg van egy másik lehetőség is: az OMSZ-szel szerződni nem kívánó, de ügyelni akaró háziorvos saját, ügyvéd által írt szerződést vihet az ügyeleti helyére azzal, hogy amennyiben azt az OMSZ aláírja, akkor jogszerűen, szerződéssel tud ügyelni. Ám ilyenről egyelőre nincs tudomásunk, hiszen a mentőszolgálat a saját maga által megfogalmazott szerződéseinek aláírását követeli meg, pedig Nagy Marcell szerint a másik megoldásra is lehetőségük lenne a háziorvosoknak.

Az OMSZ elvileg senkit nem foglalkoztathat szerződés nélkül, hiszen így nincsenek meghatározva az együttműködés szabályai, a felelősségi körök és az ügyeleti díj mértéke sem. A mentőszolgálatot terheli a kötelezettség a szerződéskötésre, mert a háziorvos az OMSZ feladatát látja el, ebben működik közre – magyarázta a 24.hu-nak Nagy Marcell.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink