2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Türelmet kért a háziorvosoktól, alapellátó fogorvosoktól a tisztifőorvos

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek öt százaléka szorul gépi lélegeztetésre, hat százalékukat pedig intenzív osztályon kezelik – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a lélegeztetett betegeknek csökken az esélyük a felgyógyulásra.

Megkaptam a levelet, számomra új információt nem tartalmazott, hiszen korrektül felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket annak érdekében hoztunk, hogy a háziorvosok minél kevésbé legyenek kitéve a fertőzésnek. Ekként reagált Müller Cecília országos tisztifőorvos az alapellátó szakmai szervezetek kedden kelt nyílt levelére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) raktárában lévő felszereléseket azonnal kiosztották az alapellátóknak, és bár ez fogyóban lehet, több háziorvos személyesen a tisztifőorvosnak jelezte, hogy nem tartanak igényt ezekre, mert megfelelően fel voltak szerelkezve – derült ki Müller Cecília szavaiból. Elmondta azt is, az infekciókontroll tevékenység keretében a minden évben jelentkező influenzajárvány miatt a háziorvosoknak évről évre be kell szerezniük azokat a védőfelszereléseket, amelyek a mostani járvány alkalmával is alkalmazhatóak.

A sebészeti szájmaszk a háziorvosok számára megfelelő védelmet biztosít, mert testüregbe behatoló vizsgálatokat, beavatkozásokat nem végeznek, így őket csak a légúti cseppfertőzéstől kell megvédeni – magyarázta az NNK vezetője. Beszámolt arról is, hogy ismer olyan alapellátót, akinél több liter fertőtlenítőfolyadék áll rendelkezésre folyamatosan. A tisztifőorvos türelemre intette a háziorvosokat, fogorvosokat, és az alapellátásban dolgozókat addig, amíg a megfelelő védőfelszereléssel ellátják őket.

Gyógyult Covid-19 beteg is van lélegeztetőgépen

A laboratóriumi vizsgálattal igazolt 525 koronavírus-fertőzött beteg többsége azért jelentkezett orvosánál, mert vagy a tüneteik indokolták ezt, vagy a környezetükben felbukkant Covid-19-es beteg. Azoknál, akiknél beigazolódott a fertőzés, 25 százalék tünetmentes páciensek aránya, míg 37 százalékuknál enyhe szimptómákat tapasztaltak. Gépi lélegeztetésre öt százalékuk, összesen 17 fő szorul, míg hat százalékukat intenzív osztályon kell kezelni – sorolta az adatokat a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a felgyógyulás esélye csökken azoknál a pácienseknél, akik lélegeztetőgépre kerülnek, súlyos állapotban már nehéz visszafordítani a megbetegedést.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg is kezelnek olyan Covid-19 beteget, aki az alapbetegsége miatt van lélegeztetőgépen. Míg korábban igazolták a szervezetében a Sars-Cov-2 jelenlétét, utóbb már két laboratóriumi eredménye is negatív lett a vírus tekintetében. Ő tehát a koronavírus-fertőzésből felgyógyult, a lélegeztetőgépről azonban az alapbetegsége miatt nem tudták levenni.

Többen is aggályosnak találták, de a tisztifőorvos szerint rendben van az adatkezelés

Az operatív törzs hivatalos oldalán tegnap tették közzé az elhunyt Covid-19 betegek életkorát és alapbetegségeit. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet már tegnap, közleményben jelezte, aggályosnak tartja az adatközlés alkalmazott formáját. A MedicalOnline úgy tudja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kedden ugyancsak levélben fordult az operatív törzshöz és Müller Cecíliához, amelyben jelezték, álláspontjuk szerint a megbetegedési és halálozási adatok minél szélesebb körének részletes megismeréséből mind a szakma, mind a társadalom fontos információkat és következtetéseket tud levonni, ugyanakkor ezek publikálása nem sértheti sem az elhunytak személyiségi jogait, sem az egészségügyi adatkezelésre vonatkozó jogszabályokat.  

Az adatkezelés szabályai szerint járt el az operatív törzs a közlés során, személyes, szenzitív adatot nem hoztak nyilvánosságra, mert a közzétett adathalmaz nem köthető egy-egy személyhez – igyekezett eloszlatni az aggodalmakat a tisztifőorvos. Mint magyarázta, ezekkel az adatokkal a tájékoztatást igyekeznek hitelessé tenni, valamint bemutatják azt, hogy melyek azok a betegségtípusok, ahol fokozott kockázat áll fenn, és amelyek esetén a koronavírus „esetleg hozzájárulhatott a beteg halálához” – fogalmazott Müller Cecília.

A fertőzés eloszlása az országban egyenletes, a sűrűn lakott területeken, nagyvárosokban magasabbak az esetszámok, de minden megyében jelen vannak a fertőzöttek. A legtöbb beteget Budapesten és Pest megyében diagnosztizálják, de egyetlen vidéki település lakosai sem gondolhatják, hogy ott nem lehet jelen a vírus – folytatta a tisztifőorvos, felhívva a figyelmet az operatív törzs hivatalos portálján a mai napon közzétett koronavírus-térképre. Hozzátette: a járvány nem ismer földrajzi határokat, a fertőző forrás maga az ember, fertőződés lehetősége mindannyiunk esetében fennáll, legfeljebb a betegség lezajlásában lehetnek különbségek.

Ha a BCG-oltás hatásos, a magyar lakosság jó helyzetben van

Számos kutatás folyik a világban a koronavírus ellenszerének meglelése érdekében, ezek között került előtérbe most a BCG-oltás – mondta el kérdésre válaszolva Müller Cecília, aki szerint a feltételezés az, hogy az oltás fokozza a szervezet veleszületett természetes immunitását. Bár hangsúlyozta, csupán kísérleti stádiumban lévő kutatásról van szó, ám ha bebizonyosodik a hatékonysága, akkor a magyar lakosság meglehetősen jó helyzetben van, hiszen 1953 óta a születést követően valamennyi csecsemő megkapja a BCG oltást.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, hogy az intézményekben fenntartott látogatási tilalom mellett a betegek tarthatják a kapcsolatot telefonon, egyéb kommunikációs eszközökön keresztül a hozzátartozókkal, akiktől – a kórházi személyzet közvetítésével – csomagot is fogadhatnak. Az ellátók többsége – legalábbis a tisztifőorvos reményei szerint – biztosítják azt a lehetőséget, hogy végstádiumban lévő szeretteiktől – a megfelelő védőfelszerelésben – elbúcsúzzanak a hozzátartozók; ez továbbra sem tiltott.

Folyamatosan érkeznek az orvosi felszerelések

Szerdán reggel három cargojárat már megérkezett, a nap folyamán pedig még ugyanennyit várnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amelyek sebészi és speciális maszkokat, overallokat, továbbá a védőeszközök gyártásához szükséges alapanyagot szállítanak Budapestre – számolt be Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa. Az operatív törzs vezette raktározás és logisztika után a lehető legrövidebb időn belül, folyamatos szállítással juttatják el ezeket a felszereléseket az egészségügyi dolgozóknak, a készletezés, kiosztás – a kórházparancsnokok vezényletével – hamarosan megtörténik az intézményekben.

Az operatív törzs folyamatosan monitorozza a rendkívüli intézkedések eredményeit, a korlátozó intézkedések hatását – jelentette a rendőr alezredes, és elmondta, ezek mind hozzájárultak a védekezés hatékonyságának növeléséhez, a járvány terjedésének mérsékléséhez, ezért  ezeket a továbbiakban is fenntartják. Elmondta, a rendészeti szervek folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását, eddig 71350 ilyen ellenőrzés történt, ezek során csupán 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés