hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Türelmes, megértő a kórházszövetség

Többletpénz híján idén akár az egészségügyi rendszer fenntarthatósága is megkérdőjeleződhet, hangzott el a Magyar Kórházszövetség tegnapi elnökségi ülésén, amelyen részt vett Szócska Miklós is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára közel két órán keresztül tárgyalt a kórházszövetség elnökségével. Szócska Miklós átadta az adósságfelmérés metodikáját tartalmazó dokumentumot, amelyet az elkövetkezendő napokban elemez a Magyar Kórházszövetség (MK). Ha minden jól megy, akár már jövő héten megkezdődhet az adósság számbavétele, mondta lapunknak Velkey György, az MK jövőbeni elnöke, a fővárosi Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Kérdésünkre, hogy a felmérés kizárólag az intézmények beszállítóival, szolgáltatóikkal kapcsolatos tartozásokra kérdez rá, vagy kiterjed a fenntartók működési invesztíciójára is, Velkey igennel felelt, mondván: ez alkalommal a korábbinál sokkal szélesebb „merítésben” veszik számba az adósságállomány mértékét. A felmérés segítségével – tette hozzá – pontos diagnózis állítható fel a hazai kórházvilágról, a társadalom és a politikai döntéshozók számára egyaránt láthatóvá válik, hogy ténylegesen mennyiből tartható fenn a jelenlegi ellátási színvonal, illetve struktúra.

Bedől a rendszer?

A kassza – legyen szó akár a központi költségvetéséről, akár az egészségpénztáréról – üres. Mi történik, ha mégsem kap az ágazat többletforrást idén? „Meggyőződésünk, hogy felelősen gondolkodó politikának nem érdeke, hogy egy ilyen fontos rendszer bedőljön” – felelte felvetésünkre Velkey György.

Szócska Miklós a betegutak digitális térképen történő, online követéséről, valamint a teljesítményalapú finanszírozás fenntartása mellett annak radikális átalakításáról szólt a közelmúltban. Ezekről sokkal több részlet a kórházszövetség elnökségi ülésén sem derült ki.

A finanszírozási rendszer Velkey György szerint is módosításra szorul, hiszen évek óta elmaradt a karbantartása, mint ahogy az elmúlt évtizedekben a lobbiérdekekből generált változásokat sem korrigálták eddig. Ugyanakkor egyes területeken – mint például a betegek nélkül is készenlétben tartott intenzíveken – életszerűtlen a teljesítményarányos finanszírozás, amely a teljesítményvolumen-korlát bevezetésével (tvk) már amúgy is a bázisfinanszírozás irányába mozdult el. A fejkvóta alapú finanszírozás, kaptuk válaszként, a találkozón szóba sem jött. A finanszírozás inkább olyan irányba mozdulhat el, hogy azokra a területekre, amelyek igen rossz népegészségügyi mutatókkal rendelkeznek, több pénzt csoportosítanának.

Mindezekről azonban akkor lehet részletesen szólni, ha a döntéshozók tiszta képet kapnak a jelenlegi helyzetről.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink